Hlavní obsah

RECENZE: Doktor Stockmann, pokus o diskusi a pes

Právo, Radmila Hrdinová

Od berlínské Schaubühne a Thomase Ostermeiera se očekává, že předvede divadlo politické v tom smyslu, že v divácích vzbudí otázky po vztahu k jejich stávající „polis“. Ibsenův Nepřítel lidu se k tomu jako dramatický materiál přímo nabízí.

Foto: Arno Declair

Christoph Gawenda jako doktor Stockmann v berlínské inscenaci Ibsenova Nepřítele lidu.

Článek

Odhalení doktora Stockmanna, že prosperita lázeňského města spočívá na vodě kontaminované průmyslovými zplodinami, nám dnes zní zřejmě povědoměji než Ibsenově společnosti. A snaha městské rady tento fakt zakamuflovat a Stockmanna ostrakizovat ještě víc.

Ostermeirova inscenace s Ibsenovým textem pracuje poměrně rafinovaně v tom, že Stockmann ani jeho odpůrci nejsou prvoplánově černo-bílé postavy. Přesto nefunguje tak, jak by zřejmě chtěla a měla, alespoň v Plzni tomu tak nebylo.

Foto: Arno Declair

Thomas Bading jako Morten Kill doprovázený vlčákem budil sympatie diváků, ačkoli byl viníkem číslo jedna.

Scéna veřejné diskuse, kdy je v rozsvíceném sále publikum nuceno, aby se postavilo na tu či onu stranu, skončila několika očekávatelnými reakcemi pro Stockmanna, víc na základě Ibsenova textu, než předvedeného divadla. A námitka, jež opakovaně upozorňovala na zmanipulovanost diskuse, se zametla pod koberec, aby představení najelo zpět na zrežírované koleje s efektním, leč zbytečným házením balónků naplněným barvou. A pak se dohrál Ibsen.

Berlínští herci jsou samozřejmě výteční, ale i tak byl favoritem diváků nádherný vlčák doprovázející Stockmannova tchána, jehož fabrika za celé znečištění může. Proč tam byl, neví nejen ten pes. Nejspíš jen proto, aby mátl diváky zesympatičtěním jednoho z hlavních viníků.

Henrik Ibsen: Nepřítel lidu
Schaubühne am Lehniner Platz Berlín, Festival Divadlo 2015, 11. září, Nové divadlo Plzeň

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám