Hlavní obsah

RECENZE: Dívka v ledu a série dalších konfliktů

Právo, František Cinger

Robert Bryndza, britský autor žijící na Slovensku, vydal bestseller Dívka v ledu. Za nejlépe prodávanou knihu ji označil třeba The Wall Street Journal, dosud se jí prodalo více než milión výtisků.

Foto: nakladatelství Cosmopolis

Dívka v ledu

Článek

Důvodem úspěchu je nejen téma, vražda mladé ženy v londýnském parku, ale řada dalších motivů spojených v jeden svazek. Vyšetřováním je pověřena šéfinspektorka Erika Fosterová z Manchesteru. V průběhu času se ukáže, že sama byla obětí, během společného zásahu byl zabit její mladý manžel.

Jedním z řady dalších motivů je i průnik do vyšší společnosti kastovně stále rozdělené, kdy šlechtický titul i účast ve vládním angažmá posiluje sebevědomí i těch členů rodiny, kteří se o její prestiž vůbec nezasloužili. Zkrátka další sonda do dnešního pestře strukturovaného světa.

Bryndza mistrně kreslí mnoho konfliktů, jež se ve vědomí čtenáře skládají do poutavého obrazu vypovídajícího nejenom o sérii vražd. S bohatým jazykem je to projevem literární kvality, která nepracuje jen s jednou vypravěčskou linií, jež nemusí vždy zaujmout, ale činí z kriminálního tématu vlastně bohatě vrstvený společenský román.

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám