Hlavní obsah

RECENZE: Bezelstný pop Nialla Horana

Právo, Jaroslav Špulák

Ze zpěváků, kteří po rozpadu britsko-irského boybandu One Direction zůstali jako sólisté, patří Ir Niall Horan k těm lepším. Jeho debut Flicker (2017) vzal mnohé posluchače za srdce, on vyrazil koncertovat a mohl se také bez stresu věnovat přípravě písniček pro druhou desku Heartbreak Weather. A protože ho v mezičase potkal milostný příběh, téma pro ni bylo jasné.

Foto: ČTK

Niall Horan vydal své druhé sólové album.

Článek

V období kolem pětadvaceti let se člověku stane, že se zamiluje. Je to běžné, a i proto se není nutné domnívat, že to, jak lásku prožíval Horan, bylo jakkoli výjimečné. Pro mladého hudebníka a zpěváka to nicméně bylo velké téma, náležitě inspirativní.

Vznikla deska, která chronologicky vypráví příběh milostného vzplanutí, vášně, pochybností, rozchodu a následujících nářků. Tento koncept je však tuctový a nijak nevybočuje z jinými kumštýři milionkrát prezentovaných podob lásek a rozchodů. Tím spíš, když záměr nebyl jiný.

Je chvályhodné, že se Horan na písničkách podílel jako spoluautor. Dělal to již na debutu, se správným vědomím, že jen takový přístup může vést k interpretační autentičnosti. Opět se ale obklopil zkušenějšími spoluautory a producenty, kteří mu pomohli s dotažením melodických linek, aranžemi i zvukem alba. A dlužno podotknout, že takový Greg Kurstin, jenž spolupracoval mimo jiné s Paulem McCartneym, Adele, Pink, Foo Fighters a dalšími, není ve své profesi žádný zelenáč.

Foto: Universal Music

Obal alba Heartbreak Weather.

Horan se vyprofiloval jako tvůrce a zpěvák, který pop neprovokuje a nemá tendenci vnášet do něho progresivní prvky. Jde v něm s dobou a nejvíc myslí na to, aby byly jeho písničky zajímavé pro dramaturgy rozhlasových stanic, a tím pádem hrané. Výsledkem je série skladeb, na které je lehké zapomenout, ale když už znějí, je stejně lehké při nich zapomenout.

Umějí odtáhnout mysl od těžké reality a vytvořit posluchači atmosféru pro to zasnít se. Zároveň ho ale nezavedou do snového světa zasluhujícího respekt, neboť nic takového nezamýšlely ani po stránce hudební, ani textové.

Ku cti jim budiž přičteno, že jsou bezelstné, nic nezastírají a nesnaží se prostřednictvím vykalkulovaných prvků tvářit jako neotřelé. A také jim sluší příjemný projev Horana, jenž prokazuje, že je povoláním zpěvák.

Niall Horan: Heartbreak Weather
Universal Music, 46:04

Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám