Hlavní obsah

Queen a Paul Rodgers vydávají album The Cosmos Rocks

Právo, Jaroslav Špulák

V záhlaví alba, kteér vychází v pondělí 15. září je napsáno „Queen + Paul Rodgers“. Je to první deska kapely od roku 1995, kdy vyšla nahrávka Made In Heaven, kompilace muziky a studiových záznamů hlasu již zesnulého zpěváka Freddieho Mercuryho. Ten zemřel v roce 1991.

Článek

Za produkcí novinky stojí členové Queen, kytarista Brian May, bubeník Roger Taylor a zpěvák Paul Rodgers. Nikoli ale další žijící člen klasické sestavy Queen, baskytarista John Deacon. Na otázky, proč se realizace kolekce nezúčastnil, odpovídají tři zbylí diplomaticky. Prý byl celé záležitosti nakloněn, držel jí palce, ovšem ruku k dílu se rozhodl nepřiložit.

Ve studiu byli trojici nápomocni starý známý spolupracovník Queen (už od 80. let), klávesista a kytarista Spike Edney, americký kytarista Jamie Moses a další Američan, baskytarista Danny Miranda.

První konkrétní obrysy alba byly hotové loni v květnu. Tehdy Paul Rodgers, bývalý zpěvák skupin Free a Bad Company, pustil do tisku informaci, že spolu s Mayem a Taylorem mají devět hotových skladeb a natočí je na album.

Na turné fungovala chemie

"Rozhodli jsme se nic neuspěchat, pracujeme tak, jak přicházejí inspirace. Děláme ve třech, o basové party se budeme dělit,“ prohlásil. Po více než roce album The Cosmos Rocks vychází.

„Jsme zvědaví, co se kolem téhle desky rozpoutá. Byli jsme před třemi lety na turné a zejména v jeho závěru mezi námi byla skvělá chemie. Také nás zajímalo, co se stane, když se společně zavřeme do studia, jakou hudbu asi začneme vytvářet. Teď už je nám jasné, že to nebyl promarněný čas,“ říká Brian May.

Taylor vysvětluje, že si věci sedaly postupně: „První zkouška byla takovým tápáním ve tmě. Potom ale Paul přišel s nápady, které už delší dobu nosil v hlavě. Od nich jsme se odrazili, na nich jsme začali makat.“

Vznikla barevná hudba

Písničky prý vznikaly různě. Nejčastěji během jamování přímo ve studiu, které probíhalo tak, že Rodgers s kytarou zpíval, Taylor mu do toho bubnoval a May se přidával v okamžiku, kdy mu jako zkušenému muzikantovi bylo jasné, že ze slyšeného nápadu bude možné dostat víc, než se v tu chvíli zdálo.

„Řekl bych, že je to velice pestré album. V písničkách je zachyceno dost odlišných směrů, ve kterých se odrážejí naše hudební kořeny. K barevnosti přispívají také některé drobné experimenty v produkci. Ty má na svědomí hlavně Rodgers, je to jeho specialita,“ usmívá se v internetovém videoposelství May.

A proč se album jmenuje The Cosmos Rocks? „Při nahrávání desky jsme se dostali do jakési beztížné nálady, mělo to vesmírnou atmosféru. Také jsme tím názvem chtěli lidem říct, že je chceme především bavit. Vyjadřujeme se jako umělci, někdy experimentujeme, nutíme lidi, aby se nad sebou zamysleli, ale hlavně jim chceme přichystat hezké chvíle. Vzít je na místa, kde ještě nebyli, a rozesmát je. Víte, mně ta deska připadá velice zábavná,“ uzavírá May.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám