Hlavní obsah

Ptáci, kteří inspirovali Hitchcocka, byli otráveni

Právo, Jaroslav Špulák

Američtí vědci zjišťovali důvody nehody, která inspirovala režiséra Alfreda Hitchcocka k natočení filmu Ptáci. Dne 18. srpna 1961 došlo v zátoce North Monterey Bay v americké Kalifornii k neobvyklému jevu. Velké množství racků tam začalo napadat okolí a především bezvládně padat na zem i budovy.

Článek

Pro Hitchcocka z toho byl námět k jednomu z nejslavnějších hororů filmové historie, pro vědce záhada, jíž se zabývali řadu let.

O výsledcích výzkumu nyní informovala bioložka Sibel Bargu z univerzity v Louisianě. „Jsem přesvědčena, že ptáci tehdy byli otráveni,“ řekla listu USA Today.

Bargu a její tým zkoumaly obsah žaludků mořských želv a ptáků, které zůstaly po událostech v zálivu v laboratořích k dispozici. Ukázalo se, že obsahují jedovaté řasy, jež způsobují poškození mozku a nervového ústrojí.

Vědci tvrdí, že než ptáci napadli okolí, pozřeli kontaminované ryby a chobotnice. Výsledky potvrzují hypotézu z roku 2008, podle které došlo k úniku splašků z nových domů do zátoky.

Foto: Profimedia.cz

V Hitchcockově filmu Ptáci útočí létavci i na děti.

Magazín Nature napsal, že o třicet let později, v roce 1991, došlo ve stejné oblasti k otravě hnědých pelikánů. Nákaza se mezi ně rozšířila z ryb, které předtím snědli. V tomto případě byl ale pachatel identifikován. Pelikáni se otrávili jedy produkovanými jednou místní společností.

Hitchcockův film Ptáci byl natočen podle stejnojmenného příběhu Daphne Du Maurierové z roku 1952. Režisér ale po jeho uvedení několikrát řekl, že jej inspirovaly i události v North Monterey Bay v roce 1961. Ve svém filmu nevysvětlil důvody, proč se ptáci chovali tak agresívně.

Hitchcock se narodil v roce 1899 v Londýně. Během více než šedesátileté kariéry od doby němých filmů přes vynález filmů mluvených až po období barevných snímků režíroval více než padesát filmů. Mezi nejúspěšnější a nejvíce uznávané světové režiséry patřil již během života.

Kromě Ptáků natočil filmy Mrtvá a živá (1940), Rozdvojená duše (1945), Hrůza na jevišti (1950), Potíže s Harrym (1955), Psycho (1960), Zběsilost (1972) a další.

Zemřel 29. srpna 1980 v Kalifornii ve věku 80 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám