Hlavní obsah

Psychologický bestseller Mrtvá a živá audioknižně

Právo, Ilja Kučera ml.

Psychologický bestseller britské spisovatelky Daphne du Maurier Mrtvá a živá spatřil světlo světa v roce 1938. Od té doby neustále láká k novým a novým zpracováním a pojetím.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Už v roce 1940 natočil režisér Alfred Hitchcock jeho filmovou podobu s Laurencem Olivierem a Joan Fontaineovou, oceněnou dvěma Oscary. V roce 1983 zkomponoval na motivy této knihy skladatel Wilfred Josephs dokonce operu a v roce 2020 zveřejnila společnost Netflix prozatím nejčerstvější filmovou verzi pod názvem Rebecca s Lily Jamesovou v hlavní úloze.

Ovšem různých dalších zpracování, včetně těch divadelních, je mnohem a mnohem víc. Nedávno se k českému posluchači dostala i tuzemská audioknižní podoba, kterou načetla herečka Lucie Pernetová. Na ploše více než sedmnácti hodin zvukově ožívají osudy bezejmenné vypravěčky, mladé dívky, která se ocitla v Monte Carlu jako placená společnice dosti nesnesitelné stárnoucí zbohatlé dámy. Tam se seznámí s ovdovělým britským šlechticem Maximem de Winterem, který je na útěku před stíny své vlastní minulosti.

Nabídne dívce, takřka o generaci mladší, sňatek a na jeho rodové panství Manderlay v hrabství Cornwall se už vracejí jako manželský pár. Novopečená Milady de Winter se postupně dostává do konfrontace se zkostnatělým a tradicionalistickým prostředím anglické venkovské šlechty.

Daphne du Maurier modeluje postavy i prostředí s obrovskou psychologickou zručností, s důkladným citem pro detail a se schopností dokonale navodit podivnou, neupřímnou a tíživou atmosféru. Jako vypravěčka nespěchá, nechává čtenáře zvolna kráčet příběhem a pozvolna odhaluje souvislosti, které se stávají stále dramatičtějšími.

Příběh ovšem nabere na obrátkách, přibývají šokující skutečnosti, nic není tak čisté a ideální, jak se zprvu zdálo, a na scéně se objevuje i utajený zločin. Mrtvá a živá je prostě nejen zajímavé psychologické dílo a svědectví dobové morálky, ale stále i strhující román.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám