Hlavní obsah

První jsem začal vnímat jazzrock, říká David Koller, který vystoupí na oslavě 50 let bigbítu

Novinky, Stanislav Dvořák

V pražské O2 Aréně vypukne 14. října oslava 50 let českého bigbítu, kam přijedou zahrát ti nejdůležitější aktéři. Od Matadors po Davida Kollera a Tři sestry.

V O2 Areně se bude slavit 50 let bigbítu Video: Novinky

 
Článek

"My jsme se dali dohromady náhodou před třemi lety. Nedávno to bylo třicet let od vzniku Jasný Páky, tak jsme si říkali, že by se daly dohromady staré písničky," řekl Novinkám David Koller.

"Já jsem začal chodit na koncerty, když mi bylo čtrnáct, to byl rok 1974. Tenkrát jsem chodil poslouchat ke zkušebnám. To bylo něco jiného, než to, co hráli v rádiu - Gotta, Vondráčkovou. První kapely, které jsem začal vnímat, byly jazzrockové jako Energit a Jazz Q," dodává ke své osobní bigbítové historii jeden z nejslavnějších českých zpěváků a hudebníků.

Na oslavách 50 let bigbítu zahraje během pěti hodin jedenáct kapel - Olympic, Visací zámek, Jasná páka, Citron, Buty, Progres 2, Matadors, Blue Effect, Tři sestry nebo Pavel Sedláček.

Nejmladší generaci zastupují Nightwork, kteří moc nezapadají do celkové dramaturgie, protože o typický bigbít určitě nejde.

"Je to kapela, která se trochu vymyká, globálně to tam oteplí," zavtipkoval jeden z pořadatelů Ivan Rössler v narážce na jejich text o gayích.

"Fanoušky čeká několik desítek pecek, které psaly dějiny bigbítu u nás. Samozřejmě nebude chybět Slunečný hrob v podání Vladimíra Mišíka, Želva od Olympiku, Mám jednu ruku dlouhou od Buty nebo Zelená od Tří sester," uzavřel mluvčí společnosti Bestsport Jan Tuna.

Reklama

Výběr článků

Načítám