Hlavní obsah

Premiéry - Kletba zlatého květu a Cesta bojovníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru dvě velkolepé historické podívané. Hongkongský snímek Kletba zlatého květu natočil režisér Yimou Zhang a do hlavní role obsadil Chow Yun-Fata. Akční Cesta bojovníka zavede diváka do Ameriky dávno před příchodem Kryštofa Kolumba.

Článek

Kletba zlatého květu

Jeden z nejvýznamnějších hongkongských režisérů Yimou Zhang přichází po snímcích Klan létajících dýk nebo Hrdina s dalším historickým velkofimem Kletba zlatého květu, který nás zavede do desátého století, kdy v Číně vládl císař Ping.

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem.

Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich...

Man cheng jin dai huang jin jia, Čína, 2006, 114 min., české titulky, režie: Yimou Zhang, hrají: Chow Yun-Fat, Li Gong, Jay Chou, Ye Liu...

Cesta bojovníka

Film Cesta bojovníka vznikl zároveň i jako komiks a právě tato stylizace ho staví nad žánr historického filmu směrem k akční podívané.

Amerika šest století před první Kolumbovou cestou. Na klidné pobřeží přijíždějí vikingští nájezdníci a bezohledně plení, zabíjejí a zotročují. Stejně náhle jak se objeví, tak také zmizí, a zůstane po nich jen malý, nebojácný chlapec. Toho se ujme jeden z indiánských kmenů a daruje mu domov, lásku, lovecké schopnosti a jméno Duch. O patnáct let později se temní seveřané vracejí a ohrožují hrdinův kmen. S pomocí indiánského šamana se mladý hrdina vydává na ostrý souboj s přesilou, který na dobro určí budoucnost těch, kteří ho mezi sebe přijali.

Vizuálně velmi propracovaný film proti sobě staví temné, chladné a nekompromisní vikingské válečníky a přirozené, otevřené Indiány. Ti se samozřejmě jen těžko mohou bránit nájezdu daleko vyspělejší a agresivnější civilizace. Hlavní hrdina je pak člověkem stojícím mezi těmito dvěma světy, jehož úkolem je ochránit svou novou rodinu.

Pathfinder, Kanada, USA 2007, 100 min., české titulky, režie: Marcus Nispel, hrají: Karl Urban, Russell Means, Moon Bloodgood, Clancy Brown...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám