Hlavní obsah

Předem nepoznáte, která kniha bude mít úspěch, říká nakladatelka Anna Horáčková

Novinky, Stanislav Dvořák

Co se stane s knihami, až se zvýší DPH, a proč mají někteří autoři víc procent zisku z knihy než jiní? I o tom mluví v rozhovoru s Novinkami Anna Horáčková z nakladatelství Paseka.

Článek

Kolik vydáváte ročně titulů?

Vydáváme asi 60 titulů plus patnáct až dvacet dotisků.

Vydáte i knihu, o které víte, že bude prodělečná?

Ano, zhruba deset ročně - knížky, u kterých máme pocit, že literární kvalita je taková, že by na trhu měly být. Samozřejmě se snažíme získat i dotaci, ale většinou je to stejně ztrátové. Bohužel neplatí ani to, že bestseller v zahraniční bude bestsellerem i u nás.

Jaká jsou kritéria? Jak poznáte, co se dobře prodá?

To nepoznáte. Musíte to risknout. Samozřejmě nějaká kritéria kvality tady jsou, ale to neznamená úspěch na trhu. Třeba Stieg Larson, ten se čtyři měsíce skoro neprodával a pak se najednou strhla lavina.

Dnes to asi hodně ovlivňuje internet. Když se objeví kvalitní ohlasy...

Internet, denní tisk, ta hlavní média jsou nejdůležitější. Je velká škoda, že se recenzím dává tak málo prostoru. Placenou inzerci si nakladatel většinou nemůže dovolit. Recenze jsou pro knihy strašně důležité, stejně jako osobní doporučení, tzv. „šeptanda“.

Kolik má z prodeje knihy autor?

Autor dostane přibližně asi 8-10 procent maloobchodní ceny z prodaných výtisků, ale samozřejmě jsou autoři jako Petr Šabach, kteří mají podmínky lepší. Procenta se zvyšují s počtem prodaných kusů.

Nakladatel má kolik?

Zhruba 10 až 15 procent.

Kdo to distribuuje a za kolik?

Mezi hlavní sítě patří Euromedia, a Kosmas a Pemic, potom je několik menších. My jsme měli vlastní distribuci, ale letos jsme se rozhodli, že to není efektivní a navázali jsme spolupráci s firmou Kosmas. Distributoři si berou knížky do komise.

Oni neriskují nic?

V podstatě ne. Nakladatel riskuje všechno.

Distributor tedy dostane zhruba polovinu?

Má cca 50 % z doporučené prodejní ceny, ze které poskytuje rabat knihkupcům. Navíc nese náklady skladování a samotné distribuce.

Kolik má průměrná kniha náklad?

Je to dva, tři tisíce. Děláme i malonákladové knížky, ale pak jsme rádi, když nejsou ztrátové.

Co se stane, když se DPH zvedne na 17,5 procenta?

Všeobecné zdražení všeho vede k tomu, že lidé budou méně utrácet za knihy. I kdyby se u knih nezvedlo DPH, stejně ta změna bude mít na trh vliv. Pokud se zvedne DPH i pro knihy, tak některá nakladatelství úplně zaniknou a některé knížky nebudou moci vycházet. Obecně poklesne množství titulů.

Reklama

Výběr článků

Načítám