Hlavní obsah

Před Colours of Ostrava vypukne pouliční festival zdarma

Novinky, Stanislav Dvořák

Pár týdnů před Colours of Ostrava, 30. června a 1. července, zažije Ostrava pouliční festival s koncerty, akcemi pro rodiny s dětmi a tanečními představeními zdarma. Zároveň se koná oslava 750. výročí první písemné zmínky o městě Ostrava, která uvítá více než 250 umělců ze španělského Katalánska.

Foto: festivalvulicich.cz

Skupina Kel Assouf.

Článek

„Katalánci předvedou třeba lidské pyramidy, které mohou dosáhnout 10 až 15 metrů, obří loutky v historických krojích, tradiční akrobacii, ohňové draky, tance, hudbu, hořící rum a další speciality, z nichž mnohé jsou součástí kulturního dědictví UNESCO. Vstup na obě akce je zdarma,“ řekl za pořadatele Jiří Sedlák.

Návštěvníci uvidí desítku katalánských souborů – Gegants de Torroella de Montgrí, Gegants Veguers de Montblanc a Gegantó Pep Ventura (obří loutky), Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona (ohňoví draci), Aiguabarreig a Cobla Volta Món (hudební orchestry), Colla Xàldiga (taneční skupina), Colla Castellera Vila de Gràcia (lidské pyramidy), Àliga de Tàrrega a Drac de Figueres (zvířecí masky) a Capgrossos de Capellades (obří hlavy).

Foto: Festival v ulicích

Katalánské lidské pyramidy

„Příjezd Katalánců a jejich vystoupení v Ostravě umocní probíhající oslavy 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Něco takového tady ještě nikdy nebylo,“ uvedl náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák, který se v katalánské metropoli účastnil svátku svaté Eulálie, které je zasvěcena stará barcelonská katedrála a na jejíž počest se zde koná velkolepá lidová slavnost.

Foto: Festival v ulicích

Katalánské loutky

„A musím říct, že to byl opravdu nezapomenutelný zážitek,“ dodal Pražák s tím, že ti, kteří se chtějí pohybovat v blízkosti draků chrlících oheň, musí dodržovat několik doporučení: „Zapomenout na syntetické materiály a mít na sobě bavlněné oblečení s dlouhými rukávy, dlouhé kalhoty, plátěný klobouk nebo kapuci a kožené boty. Vzít si šátek na ochranu obličeje a krku. Důležité je samozřejmě sledovat okolí, mít kolem sebe dostatek prostoru a dbát pokynů pořadatele a organizačního týmu.“

Na tradičním Festivalu v ulicích vystoupí Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Lenny, Xavier Baumaxa, The Weight z Rakouska, Flo z Itálie, Thom Artway, Emma Smetana, Malalata či Prago Union a skupina Kel Assouf, která mísí rockové riffy s africkými rytmy.

V soutěži Jump into Colours mohou začínající kapely vyhrát vystoupení na Colours of Ostrava.

Všechny podrobnosti najdete na www.festivalvulicich.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám