Hlavní obsah

Před 45 lety vyšlo první číslo komiksu Čtyřlístek

Když šel 15. května 1969 do prodeje první Čtyřlístek, nepočítal jeho vydavatel s tím, že by měl mít tento dětský komiks další díl. Dobrodružství čtyř zvířecích kamarádů si ale mezi dětmi získalo takovou popularitu, že se do dnešních dnů dočkalo více než 560 pokračování. Co víc, jeho hrdinové si zahráli i v celovečerním filmu a ocitli se na poštovních známkách a mincích.

Foto: CinemArt

Čtyřlístek ve filmu

Článek

Čtyřlístek vděčí za svůj vznik uvolněné atmosféře druhé poloviny 60. let, která umožnila tehdy čtyřiadvacetiletému grafikovi Jaroslavu Němečkovi vyjet na svatební cestu do Itálie. „V obchodě jsem tam uviděl komiksové časopisy. A hned jsem si řekl, copak to neumíme také? A bylo to,” vzpomínal loni na podzim Němeček. Po návratu do vlasti si prý s manželkou sedli k lahvi italského vína a za jedno odpoledne vymysleli čtveřici postaviček: psí slečnu Fifinku, vynalézavého kocoura Myšpulína, silácké prasátko Bobíka a jako jeho protipól, bojácného zajíce Pinďu.

První příběhy Čtyřlístku psal Němeček spolu se svou ženou. Posléze se o děj starala hlavně spisovatelka Ljuba Štíplová. Časopis původně vycházel osmkrát či devětkrát ročně, podle toho, jak se autorům i nakladatelství dařilo řešit různé problémy, například nedostatek papíru.

Foto: CinemArt, a.s. a Bio Illusion

Film Čtyřlístek ve službách krále vznikl kombinací kreslené předlohy a počítačové animace.

Čtyřlístek představoval pro řadu obyvatel Československa první kontakt se světem kreslených příběhů. „Naprostá většina českých výtvarníků a českých komiksových čtenářů začínala právě na Čtyřlístku,” nechal se slyšet odborník na tento druh literatury Tomáš Matějíček. Je proto zcela na místě, že Jaroslav Němeček obdržel na podzim 2007 cenu Muriel za přínos českému komiksu.

Koncem osmdesátých let, kdy obliba Čtyřlístku gradovala, dosahoval jeho náklad úctyhodných 220 000 výtisků. Ani to ale nestačilo na uspokojení všech zájemců. Sešity Čtyřlístku se díky tomu staly žádaným artiklem, který bylo možné výhodně směnit například za žvýkačky nebo céčka.

Foto: archív manželů Němečkových

Jaroslav A Lucie Neměčkovi

Po pádu komunismu se na pultech českých trafik objevila řada nových dětských titulů. Čtyřlístek tak přišel o část své někdejší exkluzivity, ale i v konkurenčním prostředí obstál. Od roku 1990 jej vydává stejnojmenné soukromé nakladatelství, přičemž nové příběhy vycházejí dvacetkrát do roka, aktuálně v nákladu kolem 55 000 výtisků. Kromě původního komiksu a jeho knižních vydání existuje také dívčí časopis Ahoj, tady Fifi, jenž z čtyřlístkovské poetiky čerpá.

Přetrvávající zájem čtenářů o příběhy z Třeskoprsk se před časem pokusili zúročit i filmaři. Náročnou práci na celovečerním snímku jim částečně usnadnil fakt, že Němeček myslel na filmové zpracování už v době vzniku komiksu. „Figurky jsem tehdy kreslil s tímto záměrem - proto také mají jen tři prsty a palec, jak tomu u animovaného filmu bývá,” tvrdil.

Foto: DLO

Představení Čtyřlístek zasahuje

Rodinný snímek Čtyřlístek ve službách krále měl premiéru koncem loňského února. Během následujících deseti měsíců jej podle Unie filmových distributorů zhlédlo 269 546 diváků, což stačilo na pátou příčku v žebříčku nejnavštěvovanějších filmů roku 2013.

Hrdinové Němečkova komiksu se v posledních letech ale neobjevili jen na plátně kin. V roce 2010 vydala Česká pošta sérii známek s postavičkami ze Čtyřlístku. Ta s Fifinkou byla dokonce první českou známkou ve formě samolepky a písmenkovým označením hodnoty. Loni v březnu pak pošta informovala, že známek s Fifinkou prodala kolem 270 miliónů kusů, tedy o deset miliónů víc, než se prodalo známek s prezidentem Václavem Havlem. Komiksové postavičky z dílny Jaroslava Němečka se objevily i na mincích. Šlo o limitovanou sběratelskou edici dolarů, jimiž se platí na Cookových ostrovech, ležících na opačné straně zeměkoule.

Reklama

Výběr článků

Načítám