Hlavní obsah

Pražský výběr, J.A.R., -123 minut i Flamengo. Nejlepší baskytaristé vystoupí společně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Festiwallu, který se koná od 6. do 8. září v pražských Modřanech v areálu Kytary.cz, se na jednom pódiu setkají mimo jiné nejlepší čeští baskytaristé. Navíc bude krátce oživen i unikátní hudební pořad Na Kloboučku.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Guma Kulhánek

Článek

Během přehlídky basových legend české scény zahrajou Vladimír Guma Kulhánek (Etc…, Flamengo, Stromboli), Jiří Veselý (Stromboli, Etc…), Fredrik Janáček (-123minut), Milan Broum (Olympic), Richard Scheufler (Pražský Výběr), Robert Balzar (JAR, Dan Bárta), Petr Vavřík (Buty) či Juraj Griglák (Jazz Q).

Dále na festivalu vystoupí britská rock-soulová skupina Buck and Evans, australský akustický kytarista Michael Fix, irský kytarista Simon McBridge, domácí The Atavists a další.

„Jsme pyšní na to, že po loňských českých legendách rockové kytary letos nabídneme poctu české baskytaře. Chceme publiku ukázat, že baskytary rozhodně nejsou žádné druhé housle, ale vznešený nástroj, který muzice vlévá krev do žil a rytmu dává život! Ti nejlepší hráči na české hudební scéně se postupně vystřídají na jednom pódiu a s doprovodnou kapelou zahrají své zásadní basové linky a figury, které se podílely na vývoji české baskytary v rocku, popu, funku a jazzu,“ řekl za pořadatele Filip Černý.

Foto: Warner Music

Michal Pavlíček

Hudební fajnšmekři si jistě dobře pamatují televizní pořad Na Kloboučku, jenž se na Festiwallu dočká oživení. Vrátí se jeho původní aktéři a během speciálního koncertu Na Kloboučku LIVE se na pódiu vystřídá dvacítka sólistů a hráčů v čele s Danem Bártou, Kamilem Střihavkou, Vlastou Redlem, Bárou Basikovou, Romanem Dragounem a dalšími. Průvodci pořadu Michal Pavlíček a Ondřej Konrád na pódium pozvou i zástupce mladé generace.

„S Michalem Pavlíčkem jsme se dohodli, že celý program Na Kloboučku LIVE posuneme do současnosti. Takže původní rytmiku vystřídají i muzikanti mladší generace basista Maťo Ivan a bubeník Michal ”Kolouch” Daněk a postupně představíme nové tváře, jako například zpěváka Radka Škarohlída nebo kytaristu Adama Krofiana z The Atavists. Jednotlivá další jména tehdejší sestavy i té nové budeme postupně odtajňovat na našich sociálních sítích,“ doplnil Černý.

V doprovodném programu proběhne řada prezentací atraktivních nástrojů, semináře, besedy a workshopy slavných muzikantů.

Pátek bude patřit hlavně dětem a rodičům. Věnovat se jim budou odborníci a hudebníci včetně písničkáře Voxela s kapelou. Mohou si prohlédnout pódium a techniku nebo se účastnit programu Rádia Junior s názvem Jak nedělat rádio.

Raritou Festiwallu bude vystoupení Petra Čtvrtníčka, který jako bubeník doprovodí vězeňskou kapelu Wsedě. Známý herec už muzikanty z kuřimské věznice v minulosti několikrát podpořil: „Lidé, kteří jsou propuštění z vězení, budou žít mezi námi. I když to ostatní nevidí moc rádi. Proto je dobré je do společnosti začlenit.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám