Hlavní obsah

Pražské Quadriennale ovládne metropoli

Právo, rh, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se otevřou brány největší světové výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale (PQ) a promění na jedenáct dní Prahu v jeden velký prostor. Na ploše více než 35 000 m2 bude do 26. června koncentrováno to nejlepší ze světového divadla, designu, architektury i módy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Součástí Quadriennale je i projekt Stalinovy slzy na Letné.

Článek

Centrem dění bude Veletržní palác s národními expozicemi 62 účastnických zemí, Studentskou sekcí i výstavou Extrémní kostým. „Letošní Pražské Quadriennale se koná pod heslem expanze scénografie do prostoru, snaží se odpovědět na otázku, co všechno je scénografie a jaký je její vztah k živému umění, k performanci,“ říká umělecká ředitelka Sodja Lotker.

I proto bude řada expozic doslova prostoupena akcí performerů. Na piazettě u Národního divadla vyrostla skupina třiceti bílých boxů, v nichž se odehraje projekt Intersekce: Intimita & spektákl, která diváka vtáhne do dění.

Národní divadlo uvede od 17. června Glassovu operu Les enfants terribles v bývalé vývařovně psychiatrické léčebny v Bohnicích, maďarský soubor Krétakör chystá akci za účasti dobrovolníků v bývalé tiskárně Rudého práva na Florenci.

Chystá se i městská intervence Exploze ticha. Organizátoři vyzývají občany, aby se k projektu připojili. Akce se může zúčastnit každý, konat se bude 21. června v 17 hodin v centru Prahy. Lidé by se měli scházet mezi schodištěm k Letenským sadům, Čechovým mostem a Pařížskou ulicí. Zkoušky se budou konat v Hale Sparty 16., 18. a 20. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám