Hlavní obsah

Pražská muzejní noc zpřístupní v sobotu šest desítek objektů

Šest desítek objektů osmatřiceti pražských muzeí a galerií se v sobotu 14. září úderem 19. hodiny podesáté otevře zájemcům v netradičním čase a se speciálním programem trvajícím přes půlnoc. Pražskou muzejní noc v červnu zkomplikovaly povodně a musela být odložena. Uskuteční se právě o tomto víkendu v nezměněném rozsahu.

Foto: prazskamuzejninoc.cz

Také Muzeum Karla Zemana se připojuje k prestižním pražským muzeím a otevírá své brány v sobotu 14. září ve večerních hodinách.

Článek

„Vstup bude tradičně zdarma s výjimkou Vyšehradu, kde se platí symbolická koruna. Zdarma bude i doprava deseti speciálními linkami pražského dopravního podniku,” řekl na tiskové konferenci v Praze generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. První autobusy vyjedou z náměstí Jana Palacha už v půl sedmé, celkem budou mít 67 zastávek a mají ujet téměř devět tisíc kilometrů.

Podle koordinátorky Ivany Havlíkové se zájem o akci rok od roku zvyšuje. „Loni jsme měli kolem 200 000 návštěvnických vstupů, každý si prohlédne dva až tři objekty,” uvedla.

Divadlo i věda

O Pražské muzejní noci se muzea mění v divadelní jeviště, koncertní sály a vědecké laboratoře. V Národním zemědělském muzeu budou mít návštěvníci možnost ochutnat z výběru gastronomických specialit, v Národním technickém muzeu ukážou, na jakém principu funguje teplovzdušný motor a v Muzeu Policie České republiky odhalí postup práce v kriminalistických laboratořích. Muzeum Bedřicha Smetany připraví hudební program tematicky související s vodními živly. Nudit se nebudou ani děti, které v Nové budově Národního muzea navštíví módní salón dvorní dámy či si prohlédnou historické modely vláčků a dalších pohyblivých hraček.

Zpřístupněn bude i skleník Fata Morgana v Troji. Zajímavý program připravily Letecké muzeum Kbely i Národní galerie. K nováčkům se řadí například Knihovna Václava Havla, Fakulta architektury ČVUT v Praze, kino Ponrepo Národního filmového archivu, Muzeum Karla Zemana a Výtopna Zlíchov.

Pražskou muzejní noc pořádá Národní muzeum s dopravním podnikem a Asociací muzeí a galerií ve spolupráci s dalšími institucemi za finanční podpory ministerstva kultury a pražského magistrátu. Provoz metra bude ze soboty na neděli prodloužen do jedné hodiny po půlnoci, běžné noční linky budou posíleny. „Jsme rádi, že se poskytnutím přepravy a otevřením Muzea městské hromadné dopravy můžeme zapojit do úžasné atmosféry Pražské muzejní noci,“ řekl generální ředitel dopravního podniku Milan Křístek.

Informace o Pražské muzejní noci jsou na adrese www.prazskamuzejninoc.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám