Hlavní obsah

Postminimalista Lang představí vokální díla na Strunách podzimu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký skladatel David Lang představí v pondělí na Strunách podzimu v Národním památníku na Vítkově dvě vokální díla v podání Theatre of Voices, v jehož čele stojí významný sbormistr Paul Hillier. V přídavku zazní i Stimmung německého skladatele Karlheinze Stockhausena.

Foto: Peter Serling/Struny podzimu

David Lang

Článek

Grammy oceněnou skladbu The Little Match Girl Passion napsal Lang přímo pro Theatre of Voices. Sám dostal Pulitzerovu cenu za Libreto ke skladbě na motivy Andersenovy pohádky.

Druhou skladbu večera Ark Luggage na text Petera Greenawaye napsal Lang pro sopranistku Hillierova ansámblu Else Torpovou. Na Strunách podzimu zazní v doprovodu české komorní formace Epoque Quartet.

Po skončení hlavního programu Lang osobně uvede svou nejoblíbenější skladbu 20. století – Stimmung Karlheinze Stockhausena, vokální dílo pro 6 hlasů a 6 mikrofonů.

Všestranný David Lang

Lang je spoluzakladatelem newyorského souboru Bang on a Can zaměřeného na aktuální trendy v soudobé hudbě, který spojoval minimalismus s rockem i s ohlasy barokní hudby.

Často skládal i scénickou hudbu pro Twylu Tharpovou a La La LA Human Steps. S dalšími členy Bang On A Can Julií Wolfovou a Michaelem Gordonem složil komiksovou operu The Carbon Copy Building.

Píše i filmovou hudbu, složil ji ke snímkům Paola Sorrentina Velká nádhera a Mládí, který právě vstupuje do českých kin.

Posledním významným dílem Langa je skaldba The National Anthem, ve které použil úryvky a texty hymen všech států světa. Podobně jako v The Little Match Girl Passion použil krátké arpeggiové motivy.

Pěvec a sbormistr Paul Hillier se zpočátku věnoval především interpretaci staré vokální hudby. Své mužské kvarteto Hilliard Ensemble založil už před čtyřiceti lety. I s ním se ale věnoval i crossoveru, když doprovázelo saxofonistu Jana Garbarka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám