Hlavní obsah

Portless už mají dost vlastních písniček. Na album to dá

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před více než měsícem byl do rádiového éteru nasazen singl skupiny Portless, písnička Dream A Dream. Byla to druhá vlaštovka z připravovaného alba, které ponese název New Ride a na trhu se objeví na podzim.

Foto: Universal Music

Portless, zleva Zbyněk Raušer (bicí), Jan Daliba (baskytara), René Rypar (kytara) a Kryštof Michal (zpěv)

Článek

„Už při našem prvním koncertu v dubnu v pražském Lucerna Music Baru jsme hráli sedm nových skladeb. Tři jsme rozdávali na cédéčku jako památku těm, kteří na vystoupení přišli. Od té doby do našeho repertoáru přibyly další tři hotové písně, což znamená, že v tuto chvíli máme deset kousků, se kterými jsme spokojeni. Na album to dá,“ odpověděl zpěvák Kryštof Michal na otázku Práva, jestli má loni založená kapela dostatek vlastních písniček.

Konstatoval současně, že odpoutat se od zvuku skupiny Support Lesbiens, jejíž čtyři bývalí členové sestavu Portless tvoří, není prvořadý úkol. „Nikdy jsme si neřekli, že programově změníme svůj zvuk, abychom se odlišili od Support Lesbiens. Pokud k nějaké změně došlo, pak to bylo přirozené. My ale asi nejsme ti, kteří by měli hodnotit, jestli se to děje,“ vysvětlil Michal.

Podle baskytaristy Jana Daliby je zásadní pro Portless to, že v sestavě je pouze jedna kytara, nikoli dvě jako u jejich minulé kapely. „Nápady přicházejí přirozenou cestou a po dlouhé době všichni cítíme, jak kytarista René Rypar s radostí tvoří a jde mu to od ruky. Rukopis kapely významně odráží jeho autorský rukopis.“

Jako kapela vlastně začínáme

Na festivalových koncertech, které čtveřice momentálně absolvuje, hraje vedle vlastních písniček a písně z repertoáru Support Lesbiens. „Obecně si myslím, že lidi naše nové písničky baví, a to i přesto, že je vůbec neznají,“ tvrdí Michal. „Dobře víme, že nejméně dva tři roky nesmíme řešit fakt, že spousta lidí Portless nezná. Musíme hrát a hrát, protože jsme si vědomi toho, že jako kapela vlastně začínáme.“

Před několika dny skupina zveřejnila k písničce Dream A Dream videoklip. Natáčelo se převážně v barrandovských ateliérech v červnových dnech. Scénáře a režie se ujal americký režisér Jesse Baldwin.

Kryštof Michal k tomu řekl: „Nikdy jsme při natáčení klipu neměli tak obrovskou produkci s tak početným štábem. Všichni pracovali profesionálně a v plném nasazení.“

Kapela se momentálně pohybuje mezi festivalovými koncerty a nahráváním alba ve studiu. Na její samostatné koncerty se fanoušci mohou těšit ve druhé polovině listopadu, kdy proběhnou křty desky v Praze, Brně a v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám