Hlavní obsah

Placebo, Cypress Hill, Europe a Seal obrazem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na český hudební trh se dostala nová DVD skupin Placebo, Cypress Hill, Europe a zpěváka Seala. Placebo a Seala představují v živých vystoupení, Cypress Hill se prezentují svými klipy. DVD Europe má dokumentární ráz, klipy se střídají se záběry z televizních vystoupení.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Britská trojice Placebo poctila již dvakrát svou návštěvou Prahu. Na DVD Soulmaster Never Die - Live In Paris 2003 se představuje na pódiu ve francouzské metropoli. Přináší nezpochybnitelný důkaz o tom, že se nachází ve skvělé koncertní (koneckonců i skladatelské) formě. Kapela srší nezměrnou energii, výkonem evokuje syrovost punkrockových dýchánků a fanoušky i pouhé pozorovatele rozradostní svými zřejmě nejpozoruhodnějšími skladbami.

Na stodvacetiminutové ploše nosiče je v bonusové části ke zhlédnutí dokument o pobytu skupiny na loňském evropském turné.

Cypress Hill navštívili loni festival Rock for People v Českém Brodu a před dvěma měsíci vydali nové album Till Death Do Us Part. DVD Still´ Smokin - The Ultimate Video Collection nabízí všechny videoklipy s kontroverzními politickými, společenskými i drogovými názory, které skupina vlastní. Jsou vtipné, současně je v nich bohorovnost, s jakou se Cypress Hill vyrovnávají se životem v hiphopovém ghettu. Jako bonus jsou k vidění novinky Trouble a Lowrider.

Švédská skupina Europe se právě vrací na pódia. Hrdinové druhé poloviny devadesátých let se představují pro osvěžení na devadesátiminutovém DVD Rock The Night Collectors Edition. Melodický hard rock, který jim pomohl proslavit se (zejména pak nesmrtelnou skladbou The Final Countdown), je rozprostřen mezi videoklipy a záběry z televizních vystoupení skupiny. Není to krmivo pro všechny hudební příznivce, mnohým už podobný zvuk zestárnul, ale jako dokument prvopláně melodického období osmdesátek funguje dobře.

Potomek brazilských a nigerijských rodičů Seal se prezentuje na kolekci Live At The Point. Jde o záznam koncertu z prosince 1991 v irském Dublinu, dále šest akustických skladeb z téhož roku a čtyři videoklipy. Přes "stáří" záznamu je evidentní, jak citlivě Seal spojuje pop se soulem, rockem, taneční hudbou i folkem a jak znamenitě je prezentuje jako zpěvák. Má-li dnes neochvějnou pozici trochu drsného romantika, potom na ni zadělával drahně let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám