Hlavní obsah

Pionýři ve víru kapitálu i psychoanalýza upíra

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve středu začíná v Praze desátý ročník festivalu Das Filmfest, zaměřeného na německé, rakouské a švýcarské filmy. Zahajovacím hitem je letos film Když jsme snili o bývalých pionýrech těsně po revoluci.

Foto: Filmfest

Z filmu Když jsme snili

Článek

Čtyři kamarádi Rico, Dani, Paul a Mark chodili v osmdesátých letech ve východoněmeckém Lipsku do školy a do pionýra jako každý. V roce 1989 však padla Zeď a najednou se ocitli v divokém světě, kde už staré zákony neplatí a může se stát cokoliv. Mohou si plnit sny, ale nic není zadarmo.

Festival nabídne i filmy Fatiha Akina, kontroverzní Funny Games oscarového Michaela Hanekeho či snímek Kafkovo doupě dalšího držitele Oscara Jochena Freydanka, který přijede svůj film na motivy Kafkovy povídky osobně představit. Lahůdkou bude jistě i snímek Vrah mezi námi - první zvukový film jedné z klíčových postav filmu noir a režiséra slavného snímku Metropolis Fritze Langa.

Komisař upírem

Kuriozitou festivalu bude známý rakouský herec Tobias Moretti ze seriálu Komisař Rex v roli upířího hraběte na psychoterapii (komedie Upír na pohovce). Zahrál si i v dalším z příběhů komisaře Brennera s názvem Věčný život.

Hudební tematiku zastupují snímky o Einstürzende Neubauten, Nicku Caveovi, Neně a Joy Division. Obsáhlý dokument B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína umožní nahlédnout do zákulisí berlínské hudební scény a přinese i některé dosud nezveřejněné materiály.

V pražských kinech Lucerna, Atlas a Ponrepo se Filmfest koná od 21. do 25. října. Letos poprvé bude znít němčina na filmovém plátně i v plzeňském kině Beseda, a to od 26. do 28. října. Od 29. října do 1. listopadu pak uzavře festival svůj desátý ročník v Brně v kinech Art a Scala.

Více informací je na www.dasfilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám