Hlavní obsah

Pianistům budou komplikovat koncert objekty padající na struny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pianisté a skladatelé Beata Hlavenková a Michal Nejtek zahrají ve středu v duu v pražském Divadle Archa. Jejich improvizované vystoupení doplní výtvarník Petr Nikl, který bude instalovat výtvarné objekty na struny pian. Jejich hroucení pak určí vývoj skladby, protože změní zvuk strun.

Foto: Divadlo Archa

Zvuk strun klavírů ovlivňují padající objekty.

Článek

Nikl opakovaně experimentoval se stavbou lehkých balančních „babylonských“ věží na strunách piana, které se při hře zhroutily a jejich části změnily zvuk strun klavíru. Nikl však není pianista, a proto se na návrh ředitele Archy spojil s klavíristy schopnými improvizace.

„S Beatou Hlavenkovou a Michalem Nejtkem jsme se domluvili na koncertním představení, při kterém by improvizovaně komponovali hudbu podle partitur, určovaných samovolně hroucenými komponenty, zasypávajícími plochu klavírních strun. V této hře působím vlastně jako obraceč not, budoucí barvu a zvuk strun pozměňuji pomocí různých materiálů,“ uvedl Nikl.

Při zkouškách byl sám překvapen, jak vážně vznikající skladby působily: „Vnímal jsem křehkost, poukazující k dnešnímu i minulému času, vždy novou, konstruktivní hru, vznikající z předešlé destrukce.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám