Hlavní obsah

Petr Bende vánočně naladil diváky v Třebíči. Ti mu tleskali vestoje

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák a skladatel Petr Bende je na svém tradičním Vánočním turné. Podvacáté. V úterý 13. prosince doputoval do Třebíče. Na koncert se přišlo podívat na sedm set diváků, hrál jim dvě a půl hodiny a na závěr sklidil ovace vestoje. To nejkrásnější, co může muzikanta na pódiu potkat.

Foto: Marta Mastná

Petr Bende na pódiu v Třebíči

Článek

„Máme za sebou několik zásadních zastávek, například v pražském Kalichu nebo v brněnském Sono Centru, kde jsme točili záznam pro TV Relax. Diváků chodí dost, koncerty jsou k sezení a zatím se mi nestalo, aby po závěrečné písničce nepovstali a netleskali,“ usmíval se Bende v šatně v rozhovoru pro Novinky.cz několik minut předtím, než vstoupil na pódium.

Třebíč je pro jeho život zásadním městem, v roce 1996 tam založil Petr Bende Band. „V první sestavě byli i kluci z Třebíče, kteří se mnou působili v jedné tancovačce. Hrávali jsme v místním klubu Zemětřesení, který ale bohužel loni zanikl. K městu mám vřelý vztah a rád se do něho vracím,“ řekl Bende.

Foto: Marta Mastná

Petr Bende se sborem Resonance Třebíč a Shadow Quartetem.

V minulých letech absolvoval se svými hosty vánoční koncerty v Třebíči v menších sálech. Jelikož se v nich prý lidé tlačili, přesunul letos vystoupení do sportovní haly TJ Spartak, aby měli pohodlí.

Koncert začal sám s akustickou kytarou. Posléze si přizval Shadow Quartet, který hraje v obsazení housle, violoncello, akordeon a kontrabas. Mimo jiné jej přiměl k tomu, aby zahrál rychlou verzi skladby Let čmeláka od Nikolaje Rimského-Korsakova, za kterou je zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Foto: Marta Mastná

Album Restart pokřtil v Třebíči Jaroslav Samson Lenk.

Poté přišel na pódium dětský pěvecký sbor Resonance Třebíč. „Do klubu Zemětřesení, kde jsme s vánočními koncerty začínali, bychom se se sborem nevešli. Poprvé s námi tedy Resonance vystupovala až v Národním domě, do něhož jsme se v rámci vánočních koncertů v Třebíči přesunuli před sedmnácti lety. Od té doby s námi účinkuje pravidelně. Zajímavé je, že můj dvorní osvětlovač kdysi v tom sboru zpíval,“ konstatoval Bende.

Ve spojení s dětskými hlasy došlo rovněž na vánoční písně, přičemž zazněla i Hvězda. „Tu jsem napsal v roce 1997 před prvním vánočním koncertem, který jsme odehráli ve Zbraslavi u Brna. Neměl jsem žádnou vlastní sváteční a řekl jsem si, že bych nechtěl prezentovat pouze klasické koledy. Hráli jsme ji od té doby na všech vánočních turné,“ prozradil o přestávce koncertu Bende.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Jana Necidová přinesla zpěvákovi dort.

Večer byl totiž rozdělen na dvě poloviny dvacetiminutovou pauzou. Během ní přišla za zpěvákem do šatny jeho fanynka Jana Necidová a věnovala mu k jubilejnímu Vánočnímu turné trojposchoďový dort. Bende jej posléze ukázal z pódia divákům, neboť to bylo vskutku mimořádné cukrářské dílo.

Písničkář Jaroslav Samson Lenk se před zmíněnou programovou pauzou stal kmotrem Bendeho nového alba Restart, po ní zazpíval několik písniček sám i se svým hostitelem a jeho kapelou.

„V roce 1996 jsem začal jezdit s kytarou na folkové koncerty. Vyrazil jsem se svými prvními písničkami do Velkého Meziříčí na předkolo Porty. Když jsem tedy řešil dalšího hosta, vzpomněl jsem si na Samsona, kterého znám od roku 1998. Mám rád jeho skladby a říkal jsem si, že by se mi líbilo, kdyby jako folková legenda hrál na mých vánočních koncertech,“ vysvětlil Bende.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Po koncertě absolvoval Petr Bende autogramiádu.

Prozradil také, že z devatenácti vánočních koncertů bude Lenk na jednom chybět. Ve Velkých Bílovicích místo něho vystoupí v neděli 18. prosince Vlasta Redl.

„Petr je muzikant tělem i duší a vždycky tíhl k písničce jako takové. Máme společné to, že neděláme v hudbě rozdíly a neřešíme styly. Myslím si, že lidé, kteří mají cit pro píseň, aranžmá a nadhled, se nakonec potkat musí,“ řekl po koncertu Novinkám ke své účasti na turné Lenk.

„Obvykle v prosinci nekoncertuju, anebo jen minimálně. Na Petrovu nabídku hrát jako host na jeho turné jsem ale kývl, protože je mi blízké to, co dělá.“

Pár minut po skončení vystoupení se Bende v sále ještě podepisoval fanouškům a fotil se s nimi. Takové chvíle jsou totiž na většině současných koncertů obvyklé, každý umělec se rád se svými diváky setká a udělá jim radost.

Turné pokračuje 14. prosince v Polné, 16. 12. v Uherském Brodě, 17. 12. v Tvrdonicích, 18. 12. ve Velkých Bílovicích, 20. 12. ve Velké Bíteši a závěrečný vánoční koncert se odehraje 21. prosince ve Zbraslavi u Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám