Hlavní obsah

Pětidílný cyklus o Leonardu da Vinci

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize na kanálu Art uvádí od čtvrtka 2. února večer italský seriál věnovaný životu a dílu Leonarda da Vinci. Pětidílný cyklus, poprvé uvedený v Itálii na podzim 1971, natočil režisér Renato Castellani a ve své době šlo o zajímavý počin.

Foto: ČTK

Leonardo da Vinci: Autoportrét, červenou křídou (asi 1516).

Článek

Krok za krokem byl autorským týmem rekonstruován život renesančního génia jako hrané drama, ale do dějových epizod vždy vstupuje moderní vypravěč, aby diváky seznámil s názory historiků umění a rozlišil, co je smyšlenka a co historická skutečnost.

Film je výpravnou podívanou, která se natáčela v místech, kde Leonardo kdysi žil. Historicky přesně jsou udělány kulisy, dobové zvyky i kostýmy, takže znovu se před diváky otevírá celá krása renesanční Florencie a Milána.

Ve výběru herců a hereček měl režisér šťastnou ruku. Stárnoucí Leonardo (Philippe Leroy) vypadá přesně tak, jak ho známe ze slavné turínské kresby z roku 1512. V případě Cecilie Galleraniové (Sara Franchettiová) má divák intenzivní pocit, jako by vystoupila z obrazu Dámy s hranostajem a znovu odehrála před diváky svůj životní příběh.

Seriál byl nominován na několik cen Emmy a oceněn Zlatým glóbem. Život Leonarda da Vinci uvidíme po pět čtvrtečních večerů s původním dabingem Československé televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám