Hlavní obsah

Pátá potterovka vyjde v červnu

ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

"Nejparnější den, jaký to léto zažilo, zaháněl všechny do stínu a nad velkými, hranatými domky v Zobí ulici se vznášelo ospalé ticho. Jedinou osobou, která zůstala venku, byl chlapec, který ležel na zádech v květinovém záhoně před číslem čtyři..." Tak těmito slovy začíná kniha, na kterou už tři roky netrpělivě čekají miliony čtenářů na celém světě.

Článek

Páté románové pokračování příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera z pera J.K. Rowlingové dorazí do britských knihkupectví 21. června. Informovalo o tom nakladatelství Bloomsbury. Bude se jmenovat Harry Potter a fénixův řád a čeští čtenáři mohou jen doufat, že i oni dostanou ´pátého Pottera´ alespoň pod stromeček.

Brumbál prozradí všechno

Předchozí čtvrtý díl (Harry Potter a ohnivý pohár) vyšel ve Velké Británii v červenci 2000 a hned první den se ho prodalo více než 300.000 kusů. Od té doby čekali fanoušci netrpělivě na další pokračování Harryho osudů zvlášť proto, že ve čtvrtém díle ožil jeho dávný nepřítel Voldemort... a co bude dál? Už brzy se to dozvědí z pátého dílu, který bude mít 38 kapitol a bude tak o třetinu delší, než předchozí kniha. Mimo jiné v ní najdou i tuto slibnou pasáž: "Brumbál svěsil ruce a podíval se na Harryho přes brýle ve tvaru půlměsíčků. 'Je čas,' řekl, 'abych ti pověděl, co jsem ti měl říct už před pěti lety, Harry. Posaď se, prosím. Povím ti všechno.'"

Nejrychleji prodávaná kniha

Na celém světě se dosud prodalo přes sto milionů ´potterovek´, přičemž čtvrtý díl se stal vůbec nejrychleji prodávanou knihou v dějinách knižního trhu. Ještě před pěti lety zcela nemajetná autorka má nyní na svém kontě 220 mil. liber (téměř 11 mld. Kč) a patří k nejbohatším ženám v Británii.

Protesty neuspěly

Na zájmu o Pottera nic nemění ani odpor věřících a církví. V Rusku byla zamítnuta žaloba, že jde o dílo propagující satanismus. A velký vliv nebude mít výroky představitelů řecké pravoslavné církve, že tyto filmy a knihy "vzbuzují v dětech zájem o zlo, magii, okultismus, démonologii, pěstují v nich strach a záporné city a vytvářejí rasistické vědomí." Jako by jsme nestáli na začátku 21. století, své prohlášení zakončili otázkou:  "Byl snad Harry vytvořen, aby se stal novým spasitelem, který může dělat zázraky bez Boží pomoci?"

Reklama

Výběr článků

Načítám