Hlavní obsah

Pan Vajíčko a Žena za pultem. Téhle výstavě chybí jen Jakeš

Novinky, Stanislav Dvořák

Nostalgii po socialismu vychází vstříc další výstava, tentokrát nazvaná Retro 70. a 80. let. V pražském Tančícím domě budou od 15. června k vidění ukázkové panelákové byty z tohoto období, nejrůznější výrobky i kostýmy hvězd normalizačního popu.

Foto: Galerie Tančící dům

To nejlepší z ČSSR, hlásá plakát k výstavě.

Článek

Organizátoři tvrdí, že ukážou to nejlepší z dané doby, včetně vybaveného panelákového bytu a elektrických spotřebičů. Návštěvníci uvidí klasické výrobky Seva, Kofola, Eta, Fatra, JAWA, Tesla a podobně.

„Objeví se také unikátní kostýmy Heleny Vondráčkové, Karla Gotta, Libuše Šafránkové, Hany Zagorové či Dagmar Patrasové. To vše bude doplněno audiovizuálními ukázkami, fotografiemi a kostýmy z filmů,“ informovala  Magdalena Novotná.

Foto: Galerie Tančící dům

Normalizační pop

Absolutním hitem pro všechny nostalgiky má být instalace prodejny ze seriálu Žena za pultem.

„Výstavou Retro 70. a 80. let bude provázet ikonická animovaná postava pana Vajíčka, která oddělovala reklamní spoty v Československé televizi a dodnes funguje jako symbol tohoto období,” dodala kurátorka výstavy Jana Sommerová.

Expozici ve třech patrech Tančícího domu realizovaly Jana Sommerová a Nadia Klempířová ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem a Pražskou správou nemovitostí. Na výstavě bude také zastoupena část sbírky Jabloneckého muzea, luxusní designové exponáty zapůjčené projektem Nanovo. To vše bude doplněno fotografiemi a plakáty česko-švýcarské fotografky Iren Stehli.

Reklama

Výběr článků

Načítám