Hlavní obsah

Památník v Lidicích hostí dvě nové výstavy

Právo, František Cinger
Lidice

Dvě nové výstavy zahájily sezónu Památníku Lidice. Jmenují se Zapomenuté Javoříčko a Ohlas lidické tragédie a připomínají válečné události, které by neměly zapadnout.

Foto: František Cinger, Právo

První návštěvnice výstavy Zapomenuté Javoříčko si prohlížejí portréty zavražděných mužů.

Článek

„Důležité je, aby se osud Javoříčka a míst postižených podobně tragickým osudem dostal do povědomí všech občanů,“ řekl v projevu před vernisážemi předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček.

Ten má k této události osobní vztah, mezi zavražděnými v této moravské obci byli i příbuzní jeho rodiny. Spoluautor výstavy, ředitel Archivu Univerzity Palackého Pavel Urbášek, připomněl okolnosti vypálení obce Javoříčko 5. května 1945 komandem SS, postřílení 38 mužů i skutečnost, že se o pozadí tragédie po desetiletí veřejně nemluvilo. Šlo pokaždé o ideologickou zaujatost. Putovní výstava je k vidění do 14. června.

Historik Eduard Stehlík poté uvedl expozici reakcí světa na zničení Lidic. Návštěvníci na ní najdou mj. dopis Anthonyho Edena ze srpna 1942, kterým britská vláda ujistila Jana Masaryka o neplatnosti mnichovské dohody.

Zločinné zničení středočeské obce tehdy vyburcovalo celý svět, který pochopil, že fašismus a nacismus je třeba porazit.

Obrovskou odezvu zejména na americkém kontinentě měl výrok ministra námořnictva USA Williama F. Knoxe, který už 13. června 1942 prohlásil: „Zeptají-li se nás příští generace, proč jsme bojovali v této válce, budeme jim vypravovat o Lidicích.“ I proto bylo jméno Lidice na tancích vojáků i na bombách svrhávaných na Německo.

Výstava je otevřena do konce října.

Reklama

Výběr článků

Načítám