Hlavní obsah

Oscar za popularitu zatím nebude, akademii zaskočil odpor lidí

Novinky, Stanislav Dvořák

Odpor filmařů i filmových kritiků a publicistů zaskočil oscarovou akademii natolik, že odkládá svůj nápad na nového Oscara za „populární film“. Nápad udělovat Oscara, který měl vždy být symbolem prestiže, za momentální popularitu letos nepříjemně překvapil filmovou veřejnost.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Pořadatelé chtěli zvýšit sledovanost, ale rozzlobili filmaře i kritiky.

Článek

Akademie teď myšlenku „odkládá“, na příštích Oscarech se tedy nová cena nemá objevit. Zároveň ale dodala, že ji úplně nezavrhuje. Bude se „dále diskutovat“ a zkoumat, co má nová kategorie přinést.

„Byla tu široká škála reakcí na zavedení nové ceny, vidíme potřebu další diskuze s našimi členy,” řekla předsedkyně akademie Dawn Hudsonová. „Dělali jsme změny v Oscarech během let včetně tohoto roku a budeme se vyvíjet nadále, ale také současně respektovat neuvěřitelný odkaz posledních devadesáti let,“ dodala.

Akademie se zoufale snaží zvýšit sledovanost Oscarů a dělá stále zmatenější kroky. Když začátkem srpna ohlásila novou cenu, neměla vůbec promyšlená kritéria pro udělování a zjevně nepočítala hlavně s prudkou reakcí médií. Hodnota Oscara tkví pouze v prestiži a tu experimenty typu cena za populární film silně ohrožují. Smyslem Oscarů ani žádné jiné filmové ceny nebylo oceňovat film, který je momentálně populární, ale upozornit na vynikající umělecké dílo bez ohledu na tržby.

Reklama

Výběr článků

Načítám