Hlavní obsah

Operní sezóna ND nabídne v Praze 12 premiér na čtyřech scénách

Operní sezóna Národního divadla (ND) 2014/2015 představí 12 premiér na čtyřech pražských operních scénách. Dramaturgie zahrnuje průřez hlavními etapami světové a české opery od poslední Mozartovy opery Kouzelná flétna až po soudobé autory. Úvodní inscenací nadcházející sezóny bude 9. října na jevišti Národního divadla poslední opera Zdeňka Fibicha Pád Arkuna. Zástupce médií o tom informovala ředitelka Opery ND a Státní opery (SO) Silvie Hroncová.

Foto: narodni-divadlo.cz

Mozartova Kouzelná flétna (Ilustrační foto)

Článek

„Nastávající sezónou chceme dokázat, že Praha zůstává evropskou operní metropolí, jak nabídkou celkem 44 operních inscenací, tak přitažlivou dramaturgií a špičkovými uměleckými výkony,” uvedla Hroncová.

Druhou operní premiérou na scéně ND bude 12. prosince jediné uvedení díla Aloise Háby Nová země, které je reakcí autora na vytváření kolchozů v bývalém Sovětském svazu. Původní premiéra v roce 1936 byla z politických důvodů zrušena. Po více než pěti letech se 26. března příštího roku vrátí Musorgského Boris Godunov v režii Lindy Keprtové. Režisér Daniel Špinar pak 14. května 2015 v Národním divadle uvede Janáčkovu operu Z mrtvého domu. Koprodukčním projektem ND a Národního divadla Moravskoslezského bude nejnovější opera skladatele Jana Klusáka, kterou ND uvede 23. května příštího roku jako součást festivalu Pražské jaro.

Mozart v němčině či Strauss 

Operní premiérou v nastávající sezóně na jevišti Stavovského divadla bude 5. února 2015 Mozartova Kouzelná flétna v originální německé jazykové verzi v režii Vladimíra Morávka. První premiérou v nové sezóně v historické budově Státní opery dramaturgie 23. října připomene letošní 150. výročí narození Richarda Strausse. Mezinárodně oceňovaný režisér a umělecký ředitel Národní opery Velkého divadla ve Varšavě Mariusz Treliński připraví svůj český debut Salome.

Jedinou dokončenou operu Verdiho libretisty Arriga Boita Mefistofeles uvede Státní opera v premiéře 22. ledna 2015 v hudebním nastudování renomovaného italského dirigenta Marca Guidariniho. SO se také zapojuje do projektů přibližujících svět opery mladým divákům. Scénograf a režisér Matěj Forman byl proto osloven pro inscenaci Humperdinckovy opery Jeníček a Mařenka v české jazykové verzi od básníka a spisovatele Radka Malého. Premiéra bude 23. dubna 2015. Poslední premiérou sezóny 2014/2015 na scéně SO bude 11. června příštího roku Verdiho Macbeth v režii slovenského režiséra a dramatika Martina Čičváka.

Opera se přenese také na Novou scénu. V sezóně 2014/2015 zde ND představí dvě premiéry - jednoaktové opery v rámci jednoho večera: Antiformalistický jarmark a Orango Dimitrije Šostakoviče v premiéře 18. prosince 2014 a pak nové dílo Jana Kučery Rudá Marie v skladatelově hudebním nastudování s premiérou 30. dubna 2015.

Vzdělávací výchovný cyklus pro děti Opera nás baví pod vedením pěvkyně a pedagožky Jiřiny Markové-Krystlíkové se uskuteční celkem devětkrát na scénách Národního divadla, Státní opery a Stavovského divadla a bude se věnovat mimo jiné dílu Richarda Strausse, Hanse Krásy či Zdeňka Fibicha.

Reklama

Výběr článků

Načítám