Hlavní obsah

Odtajněné životy slavné herečky Marilyn Monroe

Právo, Ilja Kučera ml.

Mnohé bylo řečeno a mnohé bylo napsáno o životě a peripetiích jedné z nejslavnějších filmových hereček dvacátého století Marilyn Monroe. Od konspiračních fikcí, bulvárních a skandálních portrétů až po životopisy seriózní a důvěryhodné.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

K těm posledně jmenovaným lze rozhodně počítat knihu spisovatele a autora memoárové literatury Anthonyho Summerse Tajné životy Marilyn Monroe, poprvé vydanou v roce 1985.

V letošním roce získala svou zvukovou, původně rozhlasovou podobu v podání herce Vasila Fridricha a v režii Vlada Ruska, která se nedávno objevila na trhu také coby audiokniha.

Autor v ní postupně a zevrubně prochází život Marilyn Monroe od úplného dětství přes začátky a vzestup kariéry až po její neradostný konec 4. srpna roku 1962.

Před posluchačem postupně vystupují obrysy komplikované a rozporuplné osobnosti, která mnohdy spíš než frenetický obdiv vzbuzuje soucit a nezřídka kdy i antipatie.

Jedna z největších krásek filmového plátna se představuje jako vnitřně rozpolcená nešťastná bytost. Bytost, která neustále propadá malomyslnosti, nevěří sama sobě, touží stát se velkou herečkou v pravém slova smyslu, ale zároveň o svých schopnostech neustále pochybuje. Dokáže vynaložit veliké úsilí, velkou vůli, vzdělává se, ovšem současně pochybnosti přebíjí stále větším množstvím alkoholu a léků.

Její osobnost je už natolik poškozená, že se stává nepříjemnou, mnohdy i nepřijatelnou pro své okolí. Zoufale touží po lásce, střídá manžely zvučných jmen, ale nedokáže s nimi vyjít.

Nenaplněná je i její neustálá touha po vlastním dítěti, zničená velkým množstvím dobrovolných i samovolných potratů. Díky dobovým svědectvím a prostřednictvím těžko dostupných materiálů se autor snaží také vnést světlo do poměru, který měla Marilyn Monroe současně s J. F. Kennedym a jeho bratrem Robertem.

Mimochodem zajímavá je i krátká autentická zvuková ukázka, na níž Marilyn Monroe, zjevně ne střízlivá, blahopřeje k narozeninám prezidentu Kennedymu. Právě s bratry Kennedyovými je také spojena už tradičně řada spekulací a úvah o hereččině smrti po předávkování léky. I jimi se audiokniha ve svém závěru obšírně zaobírá a předestírá jednotlivé otázky, na něž však asi nikdy už nebude nalezena odpověď.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám