Hlavní obsah

Odkaz velkého secesního architekta Olbricha

Právo, Peter Kováč

Německé nakladatelství Hatje Cantz vydalo monografii o díle Josefa Marii Olbricha (1867 až 1908), opavského rodáka, který se stal jedním z nejvýznamnějších secesních architektů v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Pavilon Secese v rakouské Vídni postavený v roce 1897 Josefem Olbrichem

Článek

Je to poprvé, kdy je takto zhodnocen odkaz tvůrce, s jehož jménem je spojen slavný Pavilon Secese v centru Vídně i nádherné domy ve čtvrti Mathildenhöhe v Darmstadtu.

Na přípravě knihy se podílelo dvacet rakouských a německých odborníků pod vedením Ralfa Beila, ředitele Institutu Mathildenhöhe v Darmstadtu, a Reginy Stephanové, profesorky dějin architektury v Mohuči. Z českých historiků umění přispěl rozsáhlou statí Jindřich Vybíral, sám rodák z Opavy, který v Praze před osmi roky vydal o Olbrichtovi objevnou publikaci Mladí mistři s podtitulem Architekti ze školy Otto Wagnera na Moravě a ve Slezsku.

Na severu Moravy a ve Slezsku Olbricht prožil polovinu života. Jeho nejslavnější projekt Niedermeyerovy secesní kavárny pro centrum Opavy se mu ale nepodařilo realizovat. Kniha o Olbrichtově životě a díle vychází v němčině a angličtině jako katalog k výstavě, která byla na jaře v Darmstadtu a v současné době je až do konce září ve Vídni v Leopoldově muzeu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vidí život Petr Kersch

Kniha Pátrání českého prozaika Petra Kersche vyšla poprvé v brněnském nakladatelství Tribun EU na konci minulého roku. Obsahuje devětatřicet textů, které autor...

Výběr článků

Načítám