Hlavní obsah

Odcházení mělo zahraniční premiéru v Londýně

Právo, ČTK, zbn

Hra Václava Havla Odcházení měla v pátek premiéru v Londýně. Jako první zahraniční soubor se ho ujali herci a herečky z divadla Orange Tree Theatre pod vedením uměleckého šéfa scény Sama Walterse. V hlavní roli kancléře Riegera se objevil Geoffrey Bevers. Odcházení mělo úspěch, líbily se i Havlovy předem namluvené komentáře v angličtině, kterými vstupuje do děje v roli autora.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dramatik Václav Havel při děkovačce mezi herci po premiéře hry Odcházení v Česku. Ilustrační fotografie

Článek

Mezi diváky se objevili také dramatik Tom Stoppard a překladatel inscenace Paul Wilson, který bezprostředně po premiéře prohlásil, že text má podle něj absolutně univerzální téma.

„Je to téma člověka, který odchází z politické funkce a má s tím obrovské potíže. Tady ta hra, postkomunistická hra, má daleko větší šance vyznít ve světě,“ řekl pro ČTK. S překladem Wilsonovi pomáhal i Stoppard.

Václav Havel se premiéry nezúčastnil

Samotný Václav Havel se premiéry nezúčastnil, nicméně má v plánu navštívit páteční reprízu. Odcházení, které se poprvé hrálo v pražském divadle Archa letos v květnu, bylo v Anglii velmi očekáváno. Například týdeník New Statesman se ptal, zda si lze vůbec udržet umělecké vidění po tak dlouhých letech v politice.

„Havel byl známý hlavně svou činností mimo divadlo – životem a politikou – což může být pro autora nevýhoda. Ale je jedním z nejlepších světových dramatiků,“ uvedl k tomu režisér Walters.

Kritici silně reflektovali už českou premiéru, deník The Times označil hru za Havlovo vyrovnávání účtů s politickým rivalem Václavem Klausem.

Havlovy hry jsou v Londýně uváděny od sedmdesátých let

Komorní divadlo Orange Tree Theatre je jediné v Londýně, které po celou sezónu funguje s kruhovým jevištěm a diváci sedí okolo scény. Vejde se jich tam 175.

Havlovy hry jsou zde uváděny již od sedmdesátých let a letošní podzimní sezóna je jim věnována dokonce celá.

Kromě Odcházení budou mít Londýňané možnost vidět i hry Horský hotel, Audience, Vernisáž a Protest.

Reklama

Související témata:

Související články

Muzikály a Havlovo Odcházení

I když nová sezóna již začala, na premiéry si diváci obvykle musejí nějaký ten týden počkat. Letos je tomu, zdá se, poněkud jinak. Prvních premiér se dočkáme...

Výběr článků

Načítám