Hlavní obsah

Obsluhoval jsem De Nira, Redforda, Yorka, De Vita, říká karlovarský číšník

– KARLOVY VARY
Právo, Rudolf Voleman

Je mu teprve 32 let, ale za deset let práce v luxusní restauraci Embassy může její vrchní číšník Petr Kovář vzpomínat na plejádu filmových hvězd a celebrit, které během karlovarského filmového festivalu obsluhoval. Patří k nim Robert Redford, Michael York, Danny De Vito, Woody Harrelson, Morgan Freeman či letos Robert De Niro.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vrchní luxusní restaurace Embassy v Karlových Varech Petr Kovář ukazuje na zápis Roberta De Nira do knihy hostů. „Ještě nám chybí zařadit do knihy jeho fotografii,“ posteskl si.

Článek

„Největší sekáč byl asi opravdu letos Robert De Niro,“ popisoval vrchní číšník Embassy Petr Kovář. „Taky Redford a Freeman byli na úrovni. Bylo na nich vidět, že patří do nejvyšší společnosti,“ konstatoval číšník.

„Na druhou stranu takový Edward Norton sice přišel v pěkném obleku se střihem z nejuznávanější návrhářské dílny a ušitý z té nejkvalitnější látky, ovšem už po chvíli bylo jasné, že pod tím vším má určitě na nohou sportovní ponožky,“ pokračoval ve vyprávění Kovář. „Prostě byl dobře oblečen, ale bylo zřejmé, že raději nosí sportovní oblečení, protože byl celý nesvůj,“ vysvětlil.

De Nirovy podpisy před dezertem

De Niro na zkušeného číšníka zapůsobil například i tím, že ve chvíli, kdy se dozvěděl, že před restaurací stojí dav jeho fanoušků, odešel na pět minut ven a všem se podepsal. „To bylo mezi hlavním chodem a moučníkem,“ podotkl s tím, že De Niro si objednal krušovické pivo.

„Jeho manželka šampaňské,“ dodal. „De Niro chtěl ochutnat naše rybí speciality, takže jsme přinesli malou mísu s kousky filátek pstruha, uzeným lososem a dalšími druhy rybích pochutin, ale nejvíce mu chutnal domácí aspik a paštika,“ prozradil Kovář.

„Na naše doporučení si k hlavnímu chodu objednal kachnu s bílým a červeným zelím a variací knedlíků. Z jídla byl nadšený. Do prostřed stolu jsme ještě servírovali minutkový gulášek z pravé svíčkové s bramborovými špeclemi,“ dodal Kovář. „Podobně nadšený byl snad jen Michael Douglas, když si u nás před lety pochutnal na smaženici z pravých hříbků,“ dodal.

.: Vzkaz od Roberta De Nira.foto: Právo/Rudolf Voleman

O pití De Nira se podle vrchního z Embassy staral osobní barman De Nira. „Zřejmě si ho s sebou přivezl z Prahy,“ poznamenal. „De Niro je známý tím, že má rád vodku s Martini, které mu celý večer míchal,“ dodal.

Redford chtěl platit sám

Účet filmové hvězdy po večeři sami neplatí. „To se vyřizuje následně s vedením festivalu,“ vysvětloval Kovář. „I když takový Redford si účet vyžádal a chtěl sám zaplatit. Lidé okolo něj, kteří jej měli organizačně na starosti, mu to ale vymluvili, takže nakonec ani on neplatil,“ vzpomínal Kovář.

Před odchodem se De Niro jako každá festivalová hvězda nebo V. I. P. host podepsal do knihy návštěv a nechal se vyfotografovat. „Popřál nám hodně štěstí,“ uvedl Kovář. „Nejvzácnější fotografie máme rovněž vystavené ve vitrínách na ulici před restaurací,“ ukazoval vrchní číšník.

Překvapení? Havel

Podle Kováře největší překvapení personálu Embassy zřejmě připravil před několika lety prezident Václav Havel. „Přišel nečekaně v doprovodu asi dvaceti přátel. Při celkové kapacitě restaurace šedesáti pěti míst jsme museli celou skupinu odvést do prvního patra do sálu, kde normálně podáváme pouze snídaně,“ vzpomínal Kovář, který z celebrit není nervózní. „Mám to naopak, čím větší hvězda, tím lépe mi to jde,“ usmíval se.

Rád by ještě při své profesi obsluhoval další hvězdy filmového nebe. „Rád bych v naší restauraci uvítal například Harvey Keitela, který sice už v Karlových Varech na festivalu byl, ale já jsem se s ním bohužel minul. Další hvězdou, kterou bych rád poznal osobně, je také Clive Owen. Nebo opět Morgan Freeman. Mám rád takové filmové mafiány s dobrým srdcem,“ zasnil se Kovář.

Reklama

Výběr článků

Načítám