Hlavní obsah

Novým šéfdirigentem ostravské filharmonie bude Heiko Mathias Förster

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým šéfdirigentem ostravské Janáčkovy filharmonie bude od příští sezóny německý dirigent Heiko Mathias Förster. Informaci zveřejnila filharmonie v katalogu k nové sezóně.

Foto: Ivan Korč

Heiko Mathias Förster

Článek

Filharmonie neměla šéfdirigenta od listopadu 2011, kdy tehdejší ředitel Petr Krajniak odvolal z funkce Theodora Kuchara. Následně ostravští radní odvolali i ředitele Krajniaka, a to pro ztrátu důvěry. Nový ředitel orchestru Jan Žemla v roce 2012, kdy nastoupil do funkce, původně sliboval, že nového šéfdirigenta vybere do konce minulé sezóny, nakonec se ale hledání o rok protáhlo. Žemla nechtěl výběr uspěchat, protože funkce šéfdirigenta je pro každý orchestr stěžejní - vtiskuje mu uměleckou tvář a systematicky pracuje na jeho uměleckém rozvoji.

Heiko Mathias Förster v současné době končí na postu uměleckého ředitele Nové filharmonie Vestfálsko. Ostravští posluchači ho znají z lednového novoročního koncertu filharmonie, který sklidil velmi pozitivní ohlasy. „Mé rozhodnutí přijet po 25 letech působení v Německu do Ostravy bylo jednoduché. Janáčkovu filharmonii znám už 10 let a od začátku jsem u všech členů orchestru obdivoval jejich zodpovědný přístup a silné zaujetí,“ tvrdí dirigent.

„Jsem rád, že v následujících letech mohu přispět k formování jeho dalšího vývoje a ovlivnit jej svou láskou k hudbě,“ dodává Förster.

Reklama

Výběr článků

Načítám