Hlavní obsah

Novou sezónu České filharmonie zahájí opera

Právo, Vladimír Říha

Televizní opera Bohuslava Martinů Čím lidé žijí bude uvedena v české premiéře koncertně ve 119. sezóně České filharmonie 2014/2015. Oznámil to ředitel České filharmonie (ČF) David Mareček na tiskové konferenci.

Foto: Právo - Petr Horník

Ředitel České filharmonie David Mareček

Článek

Pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka v ní budou zpívat i Jan Martiník, Ivan Kusnjer a sbor. „Chtěli bychom se i více věnovat dílům Martinů, jeho symfoniím č. 4 a 6,“ prohlásil Bělohlávek, který také potvrdil, že po skončení projektu nahrávání symfonií Antonína Dvořáka se orchestr chystá na další jeho díla, zejména Slovanské tance.

A aby potvrdil tato slova, zahráli osobně spolu s hlavním hostujícím dirigentem ČF Rakušanem Manfredem Honeckem tanec č. 10 čtyřručně na klavír, čímž připravili překvapení všem účastníkům tiskové konference.

Honeck také oznámil, že se bude věnovat v ČF i méně známým autorům zakázaným v době nacismu jako Walter Braunfels.

K orchestru se vracejí dirigentské osobnosti jako Christoph Eschenbach, nově se představí David Zinman a Edward Gardner. Z vynikajících houslistů a klavíristů, které s Českou filharmonií uvidíme, vzpomeňme Emanuela Axe či Julii Fischer, z pěvců Matthiase Goerneho. „Orchestr čeká také padesát koncertů v zahraničí a událostí bude návrat do newyorské Carnegie Hall,“ konstatoval Mareček.

Chystá se více programů pro děti, spolu s Idou Kelarovou navážou filharmonici i spolupráci s romskými dětmi.

Letošní sezónu zakončí 24. června open air koncertem na Hradčanském náměstí s mladými českými sólisty. Tu 119. zahájí 2. října v pražském Rudolfinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám