Hlavní obsah

Nové knihy: Suceavă, Hamid, Eco, Rindellová i Frynta

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehled novinek nabízí politickou satiru z rumunského přechodu k demokracii od Bogdana Suceavy i podobně laděnou parodii pákistánského prozaika Mohsina Hamida. V maličko upravené podobě vychází opět Emberto Eco a jeho historický thriller Jméno růže. Pozornost si zasluhuje kompletní soubor esejistického díla Emanuela Frynty. A nádavkem opět komiksový sešit.

Článek

Bogdan Suceavă:

S bubnem na zajíce chodil

Nové knihy

Román s ozvuky děl Michaila Bulgakova i magického realismu je politickou satirou na poměry v rumunské společnosti devadesátých let, na dobu liknavého přechodu od totality k demokracii, kdy staré modly padly a na jejich místo se drali taškáři a falešní proroci.

Paseka, přeložil Jiří Našinec, 240 stran, 289 Kč

Mohsin Hamid:

Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii

Nové knihy

Parodie na příručky všeho druhu. Autor ukazuje krutou a drsnou tvář současné Asie – bídu, nemoci a smrt. Na druhé straně vypráví o veselejších věcech, třeba o lásce partnerské i rodičovské. Největší devízou knihy je styl, v němž se mísí tragické s komickým.

Odeon, přeložila Markéta Musilová, 160 stran, 249 Kč

Umberto Eco:

Jméno růže

Nové knihy

Autor příběhu mnicha Adsona vzpomínajícího na události, jichž byl svědkem, když v roce 1322 pobýval s učeným františkánem Vilémem z Baskervillu, v jistém severoitalském opatství, ho maličko upravil. Stále ho lze číst jako detektivku nebo historické vyprávění.

Argo, přeložil Zdeněk Frýbort, 552 stran, 398 Kč

Suzanne Rindellová:

Ta druhá zapisovatelka

Nové knihy

Rose Bakerová pečetí lidské osudy. V pozici stenotypistky na policejní stanici v New Yorku je něco jako velekněžka. Jenže se píše rok 1924, a tak přestože musí vyslechnout i ty nejdrastičtější detaily přestřelek, sotva vyjde ven, je zase jen příslušnicí slabšího pohlaví.

Jota, přeložila Naďa Funioková, 400 stran, 378 Kč, e-kniha

Martin Jensen:

Krvopřísežník

Nové knihy

Netypický historický román s detektivní zápletkou ze středověké Anglie, který volně navazuje na knihu Královi psi. I v tomto díle se setkáváme s iluminátorem Winstonem, který s Halfdanem tráví čas v Oxfordu a na příkaz krále se vydávají na cestu na sever Anglie.

Plus, přeložila Markéta Cmíralová, 240 stran, 299 Kč

John Sandford:

Nutná oběť

Nové knihy

Vražda, skandál, politická špionáž a extrémně nebezpečná žena. Detektiv Lucas Davenport bude mít štěstí, vyvázne-li z celé šlamastiky živ.

BB art, přeložila Irena Palová, 320 stran, 299 Kč

Deborah Levy:

Doplavat domů

Nové knihy

Francouzská Riviéra, rodinka na dovolené. Joe je světově uznávaný básník pocházející z Polska, Isabel je válečná zpravodajka. Plus pubertální dcera a dva rodinní přátelé. Tuhle idylku ráno při příjezdu naruší neznámá dívka, která se nahá koupe v jejich bazénu.

Odeon, přeložila Jana Kunová, 160 stran, 249 Kč

Sarah Shepardová:

Roztomilé malé lhářky

Nové knihy

Každý má co skrývat – zejména holky ze třetího ročníku střední školy – Spencer, Aria, Emily a Hanna. Od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství.

BB art, přeložila Anna Školniková, 264 stran, 199 Kč

Charles Gilman:

Horror School – Šílený profesor

Nové knihy

Na téhle základní škole se dějí divné věci. Ze šatních skříněk vyskakují krysy. Žáci se záhadně ztrácejí. Školní knihovna je bludištěm tajných chodeb. A učitel biologie se chová velice, velice zvláštně.

Fragment, přeložila Drahomíra Michnová, 128 stran, 229 Kč

Emanuel Frynta:

Eseje

Nové knihy

Dílo autora, které  patří k základním hodnotám české literatury druhé poloviny 20. století. Nelze pominout studie o Ignátu Herrmannovi, Franzi Kafkovi, Jaroslavu Haškovi, vycházející zde z rukopisu vůbec poprvé, Bohumilu Hrabalovi nebo o ruské literatuře.

Torst, 796 stran, 499 Kč

Václav Vladivoj Tomek:

Jan Žižka z Trocnova

Nové knihy

Příběh legendárního vojevůdce, který je líčen často jako lapka. Tento neohrožený husitský hejtman však rozdrtil několik křížových výprav, které se pokoušely o likvidaci českého pokusu o reformu katolické církve. Svého času se ho zastal i král Václav IV.

Omega, 272 stran, 249 Kč

Jim Davis:

Garfield 41: Garfield u koryta

Nové knihy

Boj o místečko s tučným kontem má předem jasného vítěze, fikaného kocoura.

Crew, 64 stran, 99 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám