Hlavní obsah

Nova i Prima potvrdily, že příští rok obě spustí další program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástup zemského digitálního TV vysílání sebou příští rok přinese nejen nástup některých nových stanic, ale pravděpodobně i start nového sesterského programu Novy a také Primy. Vyplývá to z vyjádření zástupců obou stanic. Obě komerční televize totiž získaly svým pátečním odsouhlasením Technického plánu přechodu od analogového zemského k digitálnímu TV vysílání nárok na jednu licenci zdarma.

Článek

Nova hodlá o licenci požádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání do dvou týdnů až jednoho měsíce, Prima někdy na podzim. Pokud jim rada udělí licenci v zákonné lhůtě do 60 dnů, pak nový program Novy i Primy musí začít vysílat do jednoho roku, tedy někdy v průběhu roku 2009.

"Informace, které se týkají nových vysílacích kanálů, bychom si ještě pořád raději nechali pro sebe. Vše je nyní ve fázi připrav. Jediné, co asi můžu prozradit, že o kompenzační licenci bychom rádi požádali během podzimu," uvedla mluvčí Primy Jana Kocová.

Nova: zpravodajství ne, více zábavy

Zda licenci využije Nova pro svůj filmový kanál Nova Cinema, či pro jinou, zcela novou stanici, ještě podle Dvořáka není rozhodnuto. Zřejmě to ale nebude kanál zpravodajský. "Spíše se budeme zabývat něčím více zaměřeným na zábavu," podotkl v pátek Dvořák. Na českém trhu jsou již dvě zpravodajsko-publicistické stanice, veřejnoprávní ČT24 a komerční Z1.

Nova zatím nechce příliš komentovat ani to, zda bude nový či staronový program celoplošný a zdarma a ne placený, jako je Galaxie sport. "Vše, co se týká kompenzační licence a dalšího programu Novy, nyní důkladně zvažujeme. Výsledek včas oznámíme," uvedl v úterý Dvořák.

Licence navíc pro Novu a Primu je kompenzací od státu za to, že se obě stanice dobrovolně vzdávají svých současných analogových kmitočtů, na které mají podle svých licencí nárok do roku 2017, respektive 2018. Tím, že své analogové kmitočty v následujících měsících a letech do roku 2012 opustí, vznikne prostor pro budování dalších celoplošných digitálních sítí.

Jak budou tyto další sítě využity, o tom se nyní snaží Český telekomunikační úřad zahájit diskusi. Kromě další sítí pro digitální zemské vysílání (označované DVB-T) a digitální rozhlas přichází v úvahu využití pro televizi v mobilních telefonech, pro rozšíření přístupu k širokopásmovému internetu i jinak.

Vzniknou i další stanice

Kromě nových programů Primy a Novy začne v příštím roce vysílat i další zcela nová stanice Barrandov TV, která svůj start ohlásila na 11. ledna. V éteru již přes DVB-T vysílají i čtyři stanice České televize, Nova i Prima a také hudební Óčko, stanice Z1 a regionální RTA.

Odstartovat by měly ještě dvě nové "digitální" stanice - plnoformátová Febio TV a stanice pro mladé TV Pohoda. Dočasně je možné v digitálním zemském vysílání naladit stanice Public TV a Noe TV. Zemské digitální vysílání nyní může naladit více než polovina obyvatel ČR, v průběhu několika let pokryje celou ČR a zcela nahradí letité tradiční vysílání analogové.

Reklama

Související články

Prima jednala o spuštění druhého kanálu

Generální ředitel TV Prima Marek Singer v úterý jednal s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání o druhém programu, který komerční televize výhledově plánuje...

Prima může spustit druhý program

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila ve středu provozovateli televize Prima dvě licence na dvanáct let pro vysílání druhého programu s názvem Prima...

Výběr článků

Načítám