Hlavní obsah

Nová alba: Chodúr, Hutka a Rage Against The Machine

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku roku se to na trhu novými deskami příliš nehemží. Z toho mála, co nabízí, vybíráme alespoň nějakou tu zajímavost a přidáváme věci, které na konci minulého roku trochu zapadly.

Článek

Martin Chodúr: Manifest

Foto: Foto archív M. Chodúra

Nová alba

Zpěvák Martin Chodúr vydává své druhé řadové album. Bývalý člen ostravské kapely Robson a vítěz Superstar 2009 studoval v minulosti hru na klarinet na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. V roce 2009 se stal v soutěži Český slavík Objevem roku a od té doby udělal pořádný kus práce. Debut Let’s Celebrate z roku 2010 nyní následuje novinka Manifest. Její předností je skvělý a pevný zpěv, nezaměnitelná barva Chodúrova hlasu a pestrost.

Jaroslav Hutka: Vandrovali hudci

Foto: Foto archív J. Hudky

Nová alba

Jaroslav Hutka, významná osobnost českého folku, směl ve své vlasti natočit a vydat pouze lidové písně. Několik nahrávek pro malé desky z konce 60. let bylo nedostupných, po ruské invazi v roce 1968 se ustrašení úředníci v době začínající normalizace tak báli vlastních Hutkových písní, že neplánovaně způsobili nové malé národní obrození. Svými zákazy totiž pomohli Hutkovi a celé generaci jeho posluchačů objevit skutečnou lidovou píseň ze sbírek Františka Sušila a Františka Bartoše.

Hutkovo publikum jeho provedení několikasetletých písní okamžitě přijalo a vytvořilo mu navíc úctyhodný sbor. Nové vydání druhého alba Vandrovali hudci, kde zpěváka doprovázejí rockoví hudebníci Radim Hladík a Fedor Frešo, obsahuje kromě původního LP navíc šest nově objevených písní. Posluchači tak poprvé mohou slyšet kompletní záznam slavného koncertu z Brna, který proběhl necelý rok před Chartou 77 a následným odchodem Hutky do holandského exilu.

Rage Against The Machine: RATM XX

Foto: Sony Music

Nová alba

Loni uplynulo dvacet let od vydání legendárního debutového alba americké rockové kapely Rage Against The Machine. Výroční edice ho připomíná. Standardní remasterované CD je doplněné třemi bonusy, na druhém CD jsou originální, nikdy nevydané demo nahrávky z roku 1991. Součástí této edice je i DVD s videoklipy a sestřihem dalších živých, dříve nevydaných vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám