Hlavní obsah

Noc divadel se zaměří se na udržitelnost

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc divadel se letos bude konat 21. listopadu s podtitulem Divadlo a udr(život)elnost. První související akce ale začne už 24. března. Jak název napovídá, půjde o ekologii, změnu klimatu a udržitelnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová scéna Národního divadla

Článek

„Od 24. do 27. 3. vyroste mezi Novou scénou a historickou budovou Národního divadla v Praze tematická instalace. Událost spojená s happeningem nabídne prostor pro zamyšlení i diskuzi nad tématem letošní Noci divadel. Vstup je volný,“ sdělila ve čtvrtek za pořadatele Eliška Míkovcová.

Zúčastněná divadla ukážou, jak ke změně klimatu řistupují. Čtvrtek 26. 3. bude happeningovým dnem. Ve spolupráci s Národním divadlem proběhne od 14 do 19 hodin program pro veřejnost, jehož součástí budou performance, workshopy, diskuse či prezentace. Na akci se podílí Institut umění – Divadelní ústav (IDU), Národní divadlo, Chemické divadlo, Třetí prostor, Rock Opera Praha, HaDivadlo, Divadlo DISK, Forum Karlín a Divadlo na Fidlovačce.

„Po dohodě se zúčastněnými divadly se každý rok snažíme dát Noci divadel jasné téma. Pod loňským mottem ,30 let divadla a demokracie‘ tak řada zapojených divadel reflektovala výročí sametové revoluce. V letošním roce jsme zvolili aktuální společenské téma související s udržitelností lidské civilizace. Divadla totiž mohou významně přispět k větší citlivosti vůči klimatické krizi,” uvedla Martina Pecková Černá z IDU, který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje.

Kromě březnové instalace/happeningu chystají organizátoři edukační webináře Zelené čtvrtky, ve kterých se rovněž zaměří na ekologická témata a příklady dobré praxe v divadelním provozu. Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Více na www.nocdivadel.cz.

RECENZE: Koncové světlo. Smrt nebolí, ale nudí. Alespoň na Nové scéně

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám