Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu získal Abdulrazak Gurnah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Královská švédská akademie věd udělila ve čtvrtek Nobelovu cenu za literaturu zanzibarskému rodákovi Abdulrazakovi Gurnahovi.

Foto: Profimedia.cz

Abdulrazak Gurnah

Článek

Abdulrazak Gurnah se narodil v roce 1948 na Zanzibaru. V šedesátých letech se jako uprchlík dostal do Velké Británie a stal se profesorem angličtiny a literatury na University of Kent.

V jeho románech a povídkách se zrcadlí zkušenost emigrace a střet různých kultur. Hodně se vrací k tématu Afriky. Akademie ocenila právě jeho přístup k tématice kolonialismu.

V češtině není k dispozici žádné jeho dílo.

V angličtině vyšly třeba knihy Paradise, Afterlives, Gravel Heart, By the Sea a řada dalších. Román Paradise se v roce 1994 dostal mezi finalisty Bookerovy ceny.

Prestižní cenu doprovází také finanční prémie deset milionů švédských korun (cca 25 milionů českých korun). Rozhoduje o ní švédská akademie na základě nominací odborníků.

Mezi možné kandidáty na Nobelovu cenu patří už delší dobu japonský spisovatel Haruki Murakami nebo český autor Milan Kundera. Spekulovalo se i o Philipu Rothovi. Minule zvítězila americká básnířka Louise Glücková.

Reklama

Výběr článků

Načítám