Hlavní obsah

Neviděli jste Ivanu? Režisér hledá svědky záhadného zmizení malé Ivany

Novinky, Lenka Hloušková

Čtrnáctiletá Ivana Košková z Příšovic na Liberecku jela v červenci 1997 na kole k tetě do vedlejší vesnice. Na místo nikdy nedorazila. Zmizela beze stopy. Případ patřící k největším záhadám české kriminalistiky znovu ožívá v osmidílném dokumentárním krimi podcastu režiséra Petra Hátleho. Snaží se jím najít nové svědky, kteří by mohli záhadu objasnit.

Pohřešovaná trailerVideo: www.bionaut.cz

 
Článek

„Jsem stejně starý jako Ivana a také pocházím ze severu Čech. Na případ jsem narazil v tisku pár měsíců před dvacátým výročím jejího zmizení a silně se mi vybavily vzpomínky na dobu, kdy se ztratila, a jak intenzivně se o tom tenkrát mluvilo. Překvapilo mě, že se v případu neobjevily žádné nové skutečnosti, i to pro mě bylo impulsem se k případu z pozice dokumentaristy vrátit,“ říká režisér Petr Hátle.

Foto: Bionaut

Pohřešovaná Ivana Košková. Příběh znovu ožívá.

Součástí jeho soukromého pátrání byly rozhovory s řadou lidí, mimo jiné s libereckými vyšetřovateli Janem Třešňákem a Vladimírem Sadílkem, s rodinou Koškových nebo novinářkou Miladou Prokopovou, která se případu podrobně věnovala před patnácti lety.

Promlčený zločin

Ač sám Hátle dobře ví, že možný pachatel nemůže být kvůli uplynutí promlčecí lhůty trestně stíhán, nepochybuje o tom, že ho má cenu dále hledat. Součástí projektu je tedy i výzva veřejnosti, aby kontaktovala tvůrce na pohresovana@audionaut.cz nebo policii, pokud má k případu jakékoliv další informace.

Foto: Bionaut

Pohřešovaná Ivana Košková. Příběh znovu ožívá.

Pohřešovaná se začala natáčet v roce 2017. Původně mělo jít o klasický dokument, ale jeho tvůrci záhy zjistili, že vzpomínky jsou příliš bolestivé. Klíčoví pamětníci většinou nechtěli vystupovat před kamerou. První díl krimi podcastu vyjde na platformě Audionaut v dubnu 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám