Hlavní obsah

Netuctové audioknihy z vydavatelství Avik

Právo, Ilja Kučera ml.

Otakar Batlička, Kurt Tucholsky, Karel Klostermann, Karel Čapek, Jan Neruda. To jsou jen některá ze jmen, kterými v poslední době obohatilo tuzemský audioknižní trh plzeňské vydavatelství Avik.

Foto: Profimedia.cz

V nabídce audioknih Aviku je i dílo Karla Čapka.

Článek

Jeho majitel Jiří Sláma vysvětluje: „Navázali jsme na vydávání mluveného slova, s nímž jsme začali v roce 1997. Jako první na cédéčku tehdy vyšla Pohádka o Honzovi, v níž dědečka ztvárnil Luděk Munzar. O rok později jsme s Luďkem Munzarem a Janou Hlaváčovou vydali album S vůní šminek a benzinu. Ve stejném roce pak k osmdesátým narozeninám autorské čtení Miroslava Horníčka Saze na hrušce.“

Současná dramaturgie Aviku nestaví na módních bestsellerech, ale přináší především zajímavé tituly ať už literárních klasiků či autorů spjatých se západem Čech. Obojí se potkává třeba v románu Ze světa lesních samot Karla Klostermanna nebo v Baarově Pro kravičku.

„Při vydávání titulů dlouhodobě spolupracujeme s režisérem a hercem Antonínem Kaškou, který je předvybírá. Následně si je prokonzultujeme a rozhodneme se, co realizovat v dohledné době a co třeba ještě nějaký čas počká,“ dodává Sláma.

Na nahrávkách se podílí řada především plzeňských herců. V tomto ohledu drží prvenství rozsáhlý výbor z povídek slavného meziválečného autora dobrodružné literatury Otakara Batličky Tábor ztracených, v němž se o jednotlivé povídky střídají.

K velmi zajímavým počinům patří rovněž román Zámek Gripsholm předválečného německého satirika Kurta Tucholského ve vtipném překladu Evy Pilařové, nebo apokryfní příběh Jana Drnka Záhada hlavolamu pro pokročilé čtenáře.

Mezi tituly z poslední doby jsou i Balady a romance Jana Nerudy, zpracované velmi příjemnou a odlehčenou formou, Zahradníkův rok nebo Italské listy Karla Čapka. A k vydání je právě připraven i Čapkův Kalendář.

Produkce plzeňského vydavatelství Avik je ale pochopitelně mnohem širší a celá se ke svým posluchačům dostává prostřednictvím elektronické audioknižní distribuce.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám