Hlavní obsah

Netflix se neomluvil za vtipy o translidech. Násilí nevyvoláváme, vysvětlil

Jeden z manažerů Netflixu Ted Sarandos sepsal prohlášení ke kauze vtipů o transsexuálech, které dělal ve svém pořadu herec Dave Chappelle. Vyvolaly pozdvižení hlavně mezi aktivisty na internetu, kteří tvrdí, že takový humor vede k nenávisti a násilí. Sarandos to odmítá.

Foto: Profimedia.cz

David Chappelle má rád drsné vtipy. Dělá si legraci ze všech bez ohledu na rasu, národnost nebo vyznání.

Článek

Ted Sarandos napsal, že si uvědomuje, že Chappellův pořad hodně lidí naštval a zklamal, současně ale s některými názory aktivistů nesouhlasí. Spolek NBJC, The National Black Justice Coalition, odsoudil hercův humor, a dokonce žádal Netflix, aby celý pořad smazal. Podle jejich názoru vtipy souvisí s násilím.

„I když někteří zaměstnanci nesouhlasí, my silně věříme, že pořady na obrazovce přímo nezpůsobují újmu ve skutečném světě,“ uvedl Sarandos. „Nejsilnější důkaz je, že násilí na obrazovkách v posledních třiceti letech vzrostlo v obrovské míře..., ale násilná zločinnost značně poklesla v mnohých zemích. Dospělí lidé se mohou dívat na násilí, přepadení, zneužívání – nebo si užívat šokující stand-up humor – bez toho, aby to způsobilo, že začnou někomu ubližovat.“

Dodal, že stand-up komici jsou vždycky drsní, je to dané už žánrem, a Netflix dlouhodobě pracuje na tom, aby menšiny nebyly definovány jen jedním příběhem. Faktem je, že firma vytvořila v poslední době obrovské množství nových seriálů a filmů a skoro všechny obsahují LGBT postavy.

Rolling Stones vypouští svou druhou nejhranější píseň kvůli možnému nařčení z rasismu

Kultura

„Protestujeme proti škodám, které takové pořady způsobují translidem, zvláště translidem z etnických menšin. A obzvláště černým transženám. Lidi, kteří vypadají jako já, nejsou zabíjeni. Jsem bílá žena,” napsala zaměstnankyně Netflixu Terra Field, která se taky hlásí k translidem.

Americké statistiky uvádějí, že lidé z této komunity skutečně častěji umírají násilnou smrtí.

Odborné studie, například od Americké pediatrické akademie a Americké asociace psychologů, potvrzují Sarandosovo tvrzení, že televizní pořady reálné násilí nezpůsobují.

Reklama

Výběr článků

Načítám