Hlavní obsah

Nejvíce nominací na Zlaté glóby má Lincoln

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek byly vyhlášeny nominace na Zlaté glóby, které bývají předzvěstí Oscarů. Nejvíce nominací (sedm) má historický film Lincoln - včetně nejdůležitějších za nejlepší drama, nejlepšího herce a nejlepšího režiséra. Pět nominací získal thriller Argo a také drama Nespoutaný Django.

Foto: Phil McCarten, Reuters

Herec Ed Helms ohlašuje nominace.

Článek

Na nejlepšího herce v dramatu jsou nominováni vedle Daniela Day-Lewise z favorizovaného filmu Lincoln také Richard Gere, John Hawkes, Denzel Washington a Joaquin Phoenix.

Ne nejlepší herečku roku kandidují Jessica Chastainová, Marion Cottilardová, Naomi Wattsová, Rachel Weiszová a Helen Mirrenová.

Foto: lincolnmovie.org

Daniel Day-Lewis jako prezident Lincoln

Na nejlepší drama byl nominován historický film Stevena Spielberga Lincoln, dále Argo Bena Afflecka, Nespoutaný Django Quentina Tarantina, Pí a jeho život Anga Lee a Zero Dark Thirty Kathryn Bigelowové.

Nejlepším režisérem bude vyhlášen Ben Affleck (Argo), Kathryn Bigelowová (Zero Dark Thirty), Ang Lee (Pí a jeho život), Steven Spielberg (Lincoln) nebo Quentin Tarantino (Nespoutaný Django).

Foto: Warnerbros

Filmové premiéry

V muzikálu a komedii mají šanci herci v hlavních rolích Bradley Cooper, Ewan McGregor, Bill Murray, Hugh Jackman a Jack Black a jejich ženské protějšky Emily Bluntová, Judi Denchová, Jennifer Lawrencová, Maggie Smithová a Meryl Streepová.

Nejlepším muzikálem a komedií se mohou stát filmy Báječný hotel Marigold, Bídníci, Až vyjde měsíc, Lov lososů v Jemenu nebo Silver Linings Playbook.

V kategorii neanglicky mluvených děl mají šanci tituly Láska (Francie/Německo/Rakousko), Královská aféra (Dánsko), Nedotknutelní (Francie), Rust & Bone (Francie/Belgie) a Kontiki (Velká Británie/Norsko).

Foto: Artcam

Emmanuelle Rivaová ve filmu Láska

Zpěvačka Adele byla nominována na Zlatý glóbus za nejlepší původní filmovou píseň, ústřední melodii bondovky Skyfall. Soupeřit bude s písní Suddenly z filmu Toma Hoopera Les Miserables a dalšími skladbami z filmů The Hungers Games, Brave a Stand Up Guys.

V kategorii televizní drama může získat cenu pro nejlepší herečku Michelle Dockeryová z Downton Abbey a Maggie Smithová ze stejného seriálu kandiduje na nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Favoriti Zlatých glóbů:

Lincoln (Steven Spielberg) - 7 nominací

Argo (Ben Affleck) - 5 nominací

Nespoutaný Django (Quentin Tarantino) - 5 nominací

Mimořádnou cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní výkon obdrží americká herečka Jodie Fosterová. Ceremoniál proběhne 13. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám