Hlavní obsah

Nejslavnější deska Plastic People s novým zvukem z původního pásku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egon Bondy’s Happy Hearts Club Banned, nejslavnější deska undergroundových klasiků The Plastic People of the Universe, vychází ve formátu SACD v maximální možné kvalitě s použitím původního pásku, který by nalezen teprve nedávno.

Článek

Příběh alba je dobře známý. Filozof, spisovatel, básník a mýtická postava českého undergroundu Egon Bondy (Zbyněk Fišer) viděl v roce 1972 koncert Plastiků a prý prohlásil, že by měli zpívat spíše jeho texty. O rok později se už Hlavsa a Jirous probírali jeho básněmi, často i desetiletí starými, které nikde nemohly vyjít, a vybírali.

V roce 1974 pak skupina přijela na hrad Houska, kde byl kastelánem Svatopluk Karásek. Nahrávalo se v zimě a s minimálním vybavením, samozřejmě naživo a vznikla temně rocková deska s free-jazzovými sóly, která proslavila nejen Bondyho verše: „Když je dnes člověku dvacet, chce se mu hnusem zvracet, ale těm, co je čtyřicet, je toho vyblít ještě více“.

Všechny zájemce o podrobnosti ze života Plastic People jistě potěší velmi podrobné informace v bookletu od Jaroslava Riedela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám