Hlavní obsah

Nejlepší slovenská inscenace sezóny v Praze

Právo, Radmila Hrdinová

Festival Slovenské divadlo v Praze, který již poosmnácté pořádá pražské Divadlo Bez zábradlí Hany a Karla Heřmánkových, pokračuje v pátek 17. května představením Slovenského komorného divadla z Martina Sedem dní do pohrebu.

Foto: archiv Slovenského komorného divadla z Martina

Z inscenace Sedem dní do pohrebu

Článek

Inscenace renomovaného režiséra Lubomíra Vajdičky je dramatizací stejnojmenného románu Jána Roznera, který se v roce 2009 stal slovenskou Knihou roku.

Sedm dní mezi smrtí a pohřbem autorovy ženy, významné překladatelky Zory Jesenské, kterou komunistický režim „vymazal“ ze slovenské literatury, spouští proud vzpomínek na období nastupující normalizace. Inscenace získala loni prestižní slovenské ocenění za nejlepší inscenaci sezóny 2011/12 a její protagonista Dano Heriban cenu za nejlepší mužský herecký výkon.

Před představením se ve foyer Divadla Bez zábradlí uskuteční vernisáž obrazů vynikajícího slovenského scénografa Jozefa Cillera, který je i autorem scény ke hře Sedem dní do pohrebu.

Festival vyvrcholí 3. června inscenací Psota nezávislého divadla Potoň vytvořenou z autentických příběhů běžné slovenské rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám