Hlavní obsah

Nejlépe placenou spisovatelkou je autorka Padesáti odstínů šedi

Britka E. L. James, což je pseudonym autorky Eriky Mitchellové Leonardové, se stala díky svému bestselleru, erotické trilogii Padesát odstínů šedi, nejlépe placenou spisovatelkou na světě. Uvedl to americký časopis Forbes, který zveřejnil seznam 15 nejlépe placených spisovatelů světa v roce 2012. Až do roku 2011 neznámá spisovatelka utržila za své dílo 95 miliónů dolarů (1,9 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Spisovatelka E. L. James

Článek

E. L. Jamesová tak porazila autora detektivních románů Jamese Pattersona, který v žebříčku vítězil v uplynulých třech letech. Nyní se objevil na druhém místě s výdělkem 91 miliónů dolarů (1,8 miliardy korun). Prvního dílu trilogie Padesát odstínů šedi se jen za osm měsíců prodalo 70 miliónů kopií. V době, kdy byl o knihy největší zájem, vydělávala E. L. Jamesová dokonce milión dolarů za týden. Pět miliónů dolarů pak měla získat za práva k filmu, který podle její knihy vznikne. Jeho režisérkou se stala Britka Sam Taylorová-Johnsonová a snímek by měl mít premiéru 1. srpna roku 2014.

Klasická červená knihovna

Trilogie Padesát odstínů šedi se stala obrovským hitem. Příběh mladé studentky Anastasie, která zažívá erotický vztah s multimilionářem Christianem Greyem, je klasickým představitelem žánru červené knihovny. Obsahuje ale explicitní erotické scény, v nichž hrají velkou roli sadomasochistické praktiky. První dva díly vyšly rovněž v češtině, také v Česku se staly bestsellerem. Třetí s názvem Padesát odstínů svobody má vyjít česky v září.

Jako každý rok se v žebříčku časopisu Forbes objevuje Američanka Danielle Steelová, která obsadila pátou příčku, a další slavný Američan Stephen King, který se vyskytuje na desátém místě. Steelovou proslavily romantické příběhy jako například Cizí žena, Slib, Klenoty, Cesta domů, Kněžna, Tlukot srdce, Duch či Nevýslovná láska. Mezi slavná Kingova díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž, ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.

Třetí příčku drží Suzanne Collinsová, autorka bestselleru Hunger Games, podle kterého byl natočen neméně úspěšný film. Na čtvrtém místě se pak ocitl moderátor z televize Fox News Bill O'Reilly. J. K. Rowlingová, která byla na prvním místě žebříčku v roce 2008, se nyní nachází až na 15. místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám