Hlavní obsah

Národní galerie otevřela Brožíka

– PRAHA
Novinky, Peter Kováč

Národní galerie otevřela ve čtvrtek v pražské Valdštejnské jízdárně velkou výstavu kdysi slavného českého malíře Václava Brožíka (1851 až 1901). Už ve svých sedmadvaceti letech dobyl světovou metropoli Paříž obrovským historickým obrazem Svatební poselstvo krále Ladislava Pohrobka na francouzském dvoře Karla VII.

Foto: Lenka Vozková
Článek

Zakázky se mu pak jen hrnuly, z domova, z Francie a také ze Spojených států. Ve své době byly jeho obrazy stejně slavné jako hudba Antonína Dvořáka. Až přehodnocením dějin umění 19. století se dostal malíř z výsluní do stínu pozornosti odborníků i veřejnosti.

Autorka výstavy Naděžda Blažíčková - Horová k tomu řekla, že posláním Národní galerie je znovu objevovat tyto velikány a vrátit do obecného povědomí hodnoty jejich tvorby.

Brožík je totiž významným evropským představitelem historické malby. Ještě v roce 1911 mu renomovaný německý Thieme-Beckerův lexikon výtvarného umění věnoval heslo rozsahem stejně veliké jako Paulu Cézannovi.

Poslední souborná výstava Brožíka se konala v roce 1928. Umělec však byl tehdy napadán jako výrazný příklad akademismu. Dnes se vše opět mění a Brožíka doceňují i ve světě. U slavné aukční firmy Christie`s v New Yorku stál v květnu 1997 jeho obraz 40 tisíc dolarů, čili v současném kurzu jeden milión dvěstěpadesátá tisíc korun.

Výstava bude v Praze otevřena do 4. května a diváci tu spatří ta nejslavnější díla, včetně slavné kompozice Jana Husa na Kostnickém koncilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám