Hlavní obsah

Národní divadlo uvede Stefana Zweiga

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Román Netrpělivost srdce rakouského prozaika a esejisty Stefana Zweiga uvede Činohra Národního divadla v Praze v dramatizaci a režii Daniela Špinara. Premiéra ve Stavovském divadle se koná 8. listopadu. V hlavních rolích se představí Radúz Mácha, Pavlína Štorková, Vladimír Javorský, Jana Stryková a další.

Foto: Martin Špelda

Zweigovu Netrpělivost srdce uvede Činohra ND.

Článek

„V románu, který mě v dospívání vedle Dostojevského Bratrů Karamazových ovlivnil, vidíme tak absurdně groteskní obraz člověka, který se plíživě, krůček po krůčku, propadá do vztahového pekla a zásadním způsobem ztrácí sebe sama,“ říká o Zweigovi Daniel Špinar.

Českou premiéru hry Neslušní americké dramatičky Pauly Vogelové uvede 6. listopadu Komorní činohra v pražském Divadle Na Prádle.  Divadelní spolek Mrtvá banda divákům na ploše čtyřiceti šesti let zahraje příběh o životě polského židovského autora Šoloma Aše a o jeho hře Bůh pomsty, která vyvolala v Evropě i v Americe skandál svou otevřeností vůči tabuizovaným tématům tehdejší společnosti.

Židovskou tematikou je inspirována i hra Tadeusze Słobodzianka Naše třída, kterou nastudoval činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského v Ostravě v režii Janusze Klimszi a uvede ji 8. listopadu v Divadle Antonína Dvořáka. Kontroverzní drama vychází z historických skutečností známých jako masakr v Jedwabném z léta 1941 v malém městečku na severovýchodě Polska. Tamní obyvatelé vyvraždili stovky svých židovských sousedů.

Multimediální večer Landscape Anthropology s hudební skupinou Kora et le Mechanix připravilo lna 7. listopadu liberecké Naivní divadlo. Bude na něm znít původní ambientní hudba spolu s živou performancí, videoprojekcemi a objekty hned ve čtyřech místnostech budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám