Hlavní obsah

Národní divadlo Brno chystá operní thriller na motivy Alenky

Operní thriller na motivy Alenky v říši divů připravuje Národní divadlo Brno. Hudbu na libreto v angličtině složili Ivo Medek s Markétou Dvořákovou, režisérem je Rocc, bývalý umělecký šéf operních souborů pražského i brněnského Národního divadla. Inscenace nazvaná Alice in bed bude mít světovou premiéru 7. května v Redutě.

Foto: tereza-merklova.hzik.com

Alenku zpívá Tereza Merklová Kyzlinková.

Článek

„Položili jsme si otázku, co se stane s Alenkou, když dospěje. Mohla by být třeba designérkou počítačových her,” řekla novinářům Dvořáková. Svůj umělecký i osobní život Alenka prožívá vnitřně rozpolcená. Jedna část její osobnosti touží až chorobně po penězích a úspěchu, druhá se snaží nepropadnout komerčním tlakům a hledá inspiraci ve světě dětské fantazie.

Hlavní hrdinku tak ztvárňuje na jevišti více postav - dvě dospělé ženy a dítě jako symbol kreativity a inspirace. Postava prahnoucí po slávě se snaží dítě udržet ve spánku, její druhé já usiluje o vzkříšení malé Alenky. Zároveň hrdinka vytváří počítačovou hru, přičemž realita se stále více prolíná s fantazií.

„Hodinu a půl budeme putovat s Alenkou po jejím vnitřním světě,” řekl Rocc. Režisér je zároveň autorem scény, jíž dominuje velké zrcadlo. Zajímavostí je nasvícení scény zespodu. Rocc si od zvoleného řešení slibuje specifickou atmosféru, k níž přispějí také videoprojekce od skutečného návrháře počítačových her Lukáše Medka.

Alici si zazpívají Tereza Merklová Kyzlinková a Gabriela Vermelho. Další party svěřil tvůrčí tým například Haně Škarkové, Janu Mikuškovi a Otakaru Blahovi. Skladatelé při komponování využili nejen klasické nástroje, ale i netradiční perkuse a dětské hračky.

Reklama

Výběr článků

Načítám