Hlavní obsah

Nakladatel Aleš Lederer: Největší obavy mám o knihkupectví

Právo, Jaroslav Špulák

Ve čtvrtek byla podle nařízení vlády zavřena všechna knihkupectví v zemi. Existenčně to ohrožuje nejenom je, ale i nakladatele. Situaci přibližuje majitel nakladatelství Prostor Aleš Lederer.

Foto: Prostor/Roman Souček

Aleš Lederer věří, že knihkupectví budou moci otevřít co nejdříve.

Článek

Co pro zdejší knižní trh zavřená knihkupectví znamenají?

Nechci působit jako hysterik, ale cítím, že zejména pro knihkupectví je to tentokrát zdrcující rána. Určitě ne pro všechna, ale pro mnohá je tahle situace naprosto fatální, a důsledkem může být dokonce kolaps, řekl bych, jedné důležité části knižního trhu.

Je zřejmé, že ekonomická situace je pro všechny velmi složitá, ale dívám-li se do naší branže, pak je opravdu vážná zejména pro knihkupce. O ty mám strach největší. Letos na jaře byla knihkupectví kvůli koronaviru zavřena poprvé. Tehdy jsme se my nakladatelé dívali na ta opatření s velkou skepsí, ale realita nakonec nebyla tak zdrcující.

Zvýšily se prodeje knih přes e-shopy a my se chlácholili tím, že pro knižní odvětví není jaro ekonomicky až tak stěžejní a vše můžeme dohnat v předvánočním čase. Obrat v posledním kvartálu totiž tvoří někdy až šedesát procent celoročního obratu.

Takže teď, když byla znovu uzavřena všechna knihkupectví, vidím vládní opatření jako mnohem závažnější zásah do fungování celého knižního trhu. A nejde opět jen o knihkupectví, ale i o distribuční firmy, tiskárny, v nichž se knihy vyrábějí, a koneckonců i o nás nakladatele, kteří stojíme někde uprostřed tohoto řetězce.

Celý sektor se tudíž nevyhne dalšímu velkému problému, který spočívá ve výrazném snížení obratu, a tím pádem nedožene ztráty z jara. Ty se naopak dále prohloubí.

Víte o knihkupectvích, která už musela z ekonomických důvodů zavřít?

Některá už skončila, ale není jich zatím mnoho. Obávám se zejména o ta v menších městech. Vždycky pracovala s malým obratem a neměla mnoho nástrojů, jak ekonomické výpadky řešit. Žila vždy z toho, co bezprostředně prodala, zkrátka co u nich čtenáři utratili.

Mám neodvratný pocit, že uzavření jejich krámků je pro ně zničující. Ta opatření jsou samozřejmě těžkou ranou i pro velké hráče na knižním trhu, jenže ti podle mě najdou způsob, jak krizi přečkat.

Foto: Prostor/Roman Souček

Aleš Lederer

Pomohlo by, kdyby byla knihkupectví co nejdříve otevřena?

Kdyby se otevřela slibovaného 3. listopadu, jistá šance na lepší výsledky by byla. Hlavní nápor lidí, kteří kupují knihy na Vánoce, přichází přibližně v polovině listopadu. Na rovinu ale říkám, že nevěřím, dokonce to považuji za vyloučené, že se krámy 3. listopadu otevřou. Situace kolem koronaviru je u nás velmi vážná a zcela jistě se nadále bude zhoršovat. Na začátku prosince, někdy kolem Mikuláše, bude snad reálná šance, že se všechny obchody znovu otevřou.

Museli jste v nakladatelství Prostor s ohledem na situaci měnit plány?

Tyto úvahy u nás samozřejmě padly, ale spíše s ohledem na skutečnost, že prostě nestíháme všechny tituly na vánoční trh připravit. Celou řadu publikací, některé se složitou redakční přípravou, ale i technicky a výrobně docela náročných titulů jsme v minulých dnech a týdnech pustili na trh.

Ty další, které jsou nyní ve výrobě, zatím do kamenných obchodů nepůjdou. Čekají, až se knihkupectví znovu otevřou.

Nicméně věřím, že nám opět pomůže prodej přes e-shopy. Takže asi dva nebo tři tituly jsme nakonec záměrně odložili a dáme je do distribuce po Novém roce. Epidemie a to, co nastalo ve společnosti, tohle naše rozhodnutí neovlivnily.

Nakladatelství Prostor jste založil v roce 1989. Zažil jste už i horší časy?

Během těch třiceti let jsem byl ve velmi komplikovaných a složitých situacích. Za ty jsem si ovšem mohl jen a jen já sám. Nastaly kvůli mým nesprávným rozhodnutím, špatným volbám titulů nebo jejich necitlivému načasování.

Teď se mi zdá, že jsme jako nakladatelství v docela dobré kondici, ale nepřejí nám vnější okolnosti. Přesto musím objektivně přiznat, že Prostor byl už nesčíslněkrát v mnohem horší situaci. Jinak obecně platí, že nakladatelé jsou teď velmi opatrní a přemýšlejí o každém kroku, který udělají. Pro velké domy zatím situace likvidační není, ty malé mají větší starosti.

Pokud nemají finanční polštář, jenž by jim pomohl v extrémně těžké situaci, která může přijít, musí se cítit dost ohroženě.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám