Hlavní obsah

Na Slovensku uvedou film o manželce Gustáva Husáka

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

V rámci seriálu dokumentárních filmů o ženách, které se jako první prosadily ve svém oboru, uvedou na Slovensku snímek o herečce a režisérce Magdě Husákové Lokvencové, první manželce prezidenta Gustáva Husáka. Cyklus deseti dokumentárních filmů má společný název Prvá (První).

Článek

Cyklus přiblíží životy žen, které se staly ve svém oboru průkopnicemi, ale zůstaly ve stínu známých mužů. „O těchto ženách nevíme, ani se o nich neučíme,“ upozornila producentka projektu Barbara Janišová Feglová.

Lokvencová se narodila v roce 1916 v Pacově na Pelhřimovsku. V roce 1938 se vdala za Gustáva Husáka, s nímž žila v Bratislavě. Stala se první divadelní režisérkou na Slovensku. S Husákem se rozvedla po jeho propuštění z vězení v roce 1960 a zemřela v Bratislavě v roce 1966. První dámou se tak nikdy nestala.

„Její život je plný smutných absurdit, ale je také obrazem toho, jak tato žena, plná vášně pro divadlo, dokázala navzdory nesmyslným zákazům žít svůj sen,“ dodala režisérka Zuzana Liová. Režisérka si všimla, že slovenské dějiny zdánlivě patří jen mužům a ženská národní hrdinka jakoby v nich neměla místo.

„Ženy ve slovenských dějinách není moc vidět - snad proto, že je psali většinou muži,“ říká Liová. Cyklus dokumentárních filmů Prvá uvedou na Slovensku ve druhé polovině letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám