Hlavní obsah

Na Pražském hradě jsou k vidění zlaté poklady Inků

– PRAHA
Právo, Peter Kováč

Ve čtvrtek odpoledne byla na Pražském hradě otevřena výstava devadesáti vybraných unikátů z proslulého zlatého pokladu Inků. Jde o umělecké a řemeslnické skvosty, které v 16. století unikly hrabivosti španělských dobyvatelů vedených Franciscem Pizarrem.

Článek

Exponáty zapůjčené ze soukromého peruánského Muzea zlata v Limě (Museo de Oro) jsou nainstalovány v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu v potemnělých místnostech. Ty působí jako podzemní krypta některé ze slavných pyramid národa Močiků - jedné z nejstarších civilizací na území předkolumbovského Peru. Ovládli ji Inkové a přisvojili si její zlato.

Nádoba s dvojitým hrotem, zlatoFoto: Katalog výstavy

Vystavené předměty jsou velmi rozmanité: poháry, masky, mísy, kultovní předměty a šperky z masivního zlata pocházející z doby mezi rokem 400 před naším letopočtem a 1500 našeho letopočtu. Drahý kov měl pro staré Peruánce jen symbolickou hodnotu, nikdy s ním neplatili. Považovali ho za zosobnění slunce, krásy a za dar bohů bez jakékoliv materiální hodnoty.

Pro Pizarra a jeho vojáky byl důvodem k brutálnímu zničení vzkvétající civilizace. Ve jménu „prokletého“ zlata byla v 16. století rozvrácena incká říše, rozsáhlý státní útvar v Jižní Americe na území dnešních států Kolumbie, Ekvádoru, Peru, Bolívie, Chile a Argentiny. Jeho centrem bylo město Cuzco nazývané v překladu „Pupek světa“ v Peru.

Ozdoba obřadního nože, zlato a chryzokol. Foto: Katalog výstavy

Výstavu s názvem Prokletí zlata: 1000 let zlata Inků slavnostně otevřela Livie Klausová, manželka prezidenta republiky a velvyslanec Peru v České republice Alberto Salas Barahona. Jedním z mediálních partnerů výstavy je i deník Právo.

Zlato bude pro veřejnost k vidění od soboty 1. listopadu až do 31. května příštího roku, denně od 10 do 18 hodin. Očekává se, že měsíčně sem zavítá až deset tisíc diváků.

Základní vstupné bude 220 korun se slevami pro studenty a důchodce. Premiéru měla výstava v Německu, kde ji vidělo 160 tisíc lidí. Kolekce zapůjčená organizátory do Prahy je pojištěna na 21 miliónů amerických dolarů.

http://www.zlatoinku.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám